lauantai 30. elokuuta 2014

Ruusu-pistaasikakkua teki mieli jo jonkin aikaa


Eikä siinä sitten muu auttanut. Leivottava se oli.

Tosin pitää (taas) todeta, että perjantai-illan leipomissessio väsyneenä ei ole ehkä maailman paras idea. Tein jotain toisin kuin yleensä ja kakun pinta oli aiempaa kovempi. No, se ei makua haitannut ja siirapillahan tuo pehmenee... Syykin taisi itse asiassa olla enemmänkin vuokavaihdossa (tein silikonisessa tällä kertaa) kuin itse reseptissä. On tuo sentään sen verran helppo sekoittaa.

Alkuperäinen resepti Rachel Allenin kirjasta Bake, mutta ainahan nuo tuppaavat vähän käytössä elämään.

Ruusu-pistaasikakku

3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
75g mantelijauhetta (arvioituna 100g pussista)
runsas 1 dl sokeria
3 kananmunaa
1rkl hunajaa
2,5dl jugurttia
1,5dl rypsiöljyä
1 limen kuori raastettuna
(kourallinen pistaaseja pilkottuna)

siirappiin :
1,5dl vettä
runsas 1 dl sokeria
1 limen  mehu
1-2 rkl ruusuvettä

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen ja vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla.

Sekoita mantelijauhe, jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri kulhossa. Mielellään siivilän kautta ilmavuuden lisäämiseksi.
Sekoita toisessa kulhossa munat, hunaja, jgurtti, öljy ja limen kuoriraaste. Kaada nesteet kuiviin aineisiin ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Lisää halutessasi pistaasipaloja sattumiksi.

Kaada kakkuvuokaan ja kypsennä vajaat 50min (siis kunnes tikkutesti on puhdas :-)

Kakun ollessaunissa sekoita sokeri ja vesi pienessä kattilassa ja anna kiehua kasaan (noin puolet pienemmäksi). Lisää lime mehu ja kiehauta vielä pari minuuttia. Nosta pois hellalta ja lisää ruusuvesi. Jäähdytä haaleaksi.

Nosta kakku pois uunista ja pistele tikulla reikiä joka puolelle. Valuta siirappi joka puolella ja anna maustua vähän aikaa (ainakin tunti).

Koristele pistaasipähkinöillä, ruusunlehdillä jne. Tarjoile kermavaahdon, jugurtin tai tuoreiden marjojen kanssa.


4 kommenttia:

  1. Tuossa ohjeessa on aika paljon samaa kuin meidän cake-/muffaripohjassamme, jota maustetaan milloin milläkin. Öljy sopii kyllä taikinaan ihan mukavasti. Silikoonivuokia en olekaan käyttänyt vaikka yksi onkin kaapissa (lahjana saatu) kun olen saanut niistä niin monenlaisia kommentteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luulin ennen, että öljyllä kakusta tulisi jotenkin kova, mutta nyt olen muutaman vuoden tehnyt paljonkin öljypohjaisia kakkuja ja aina ovat olleet ihania.
      Silikonivuoasta minulla vähän kaksijakoisia kokemuksia. Välillä ne toimivat hyvin (esim. porkkanakakusta tulee ihanan pehmeä ja samalla rouhea). Välillä taas kakkuihin tulee sellainen outo pinta tai sitten ne jäävät liian kosteiksi eivätkä kypsy kunnolla. Riippuu tietysti vähän vuoastakin ja silikonin paksuudesta.

      Poista
  2. Ihanat maut tässä kakussasi:)

    VastaaPoista

Ilahdun aina kommenteista!