Suklaapunajuurikakkumonsteri - jo pelkkä nimi on aika pelottava.
Meillä on yksi viisivuotias pieni poika, joka on koko lokakuun ajan hokenut "Halloween, monsterit, vampyyrit, bileet, lepakot, halloween, monsterit, vampyyrit, bileet, lepakot jne..." Sitten ovelle tuli partiolaisten joulukalenterin (!) myyjä. Äiti osti yhden ja sen jälkeen vaihtui hokema :
"Joulukalenteri, kuvia. legoja suklaata, joulukalenteri..."
Ihan vain palauttaakseni ajatukset (ja hokemat) enemmän ajankohtaan sopiviksi (kuka kestää joulukalenterin luukkukinuamista koko marraskuun?) tein sitten kakun ja koristelin sen kaapista löytyneillä tarvikkeilla monsteriksi.
Illalla näytin pojalle kakkua ja kysyin haluaako maistiaisia:
"En halua. Se on niin pelottava, ettei voi olla hyvää"- kuului tuomio.
No, ainakin hokemat ovat toistaiseksi kaikki loppuneet (ja kakkukin kelpasi, kun pisti pelkän palan ilman koristeita lautaselle...)
Esikoisellekin kakku osoittautui ylenmääräisen pelottavaksi, mutta hänen kohdallaan kauhua aiheutti sisältö. Poika nimittäin muistaa vielä taannoiset suklaamuffinssit, joissa myös oli punajuurta ja jotka maistuiva, no punajuurille... En tainnut oikein syödä niitä minäkään.
Nyt silmiini osui kuitenkin Leivotaan-lehden resepti ja koin valaistumisen. Jos punajuuret kypsentää ennen taikinaan laittamista, pyöristyy niiden maku jo valmiiksi makeammaksi ja samalla ne ovat varmasti tarpeeksi pehmeitä kadotakseen kakkuun. (Esikoinen tosin väitti saaneensa kakusta punajuurenpalasia - ei pidä paikkaansa. Kaikki minulle siirretyt palat olivat vain muuta osaa enemmän punaiseksi värjäytynyttä kakkua)
Minulle tuo on maistunut ja keskimmäinenkin on syönyt tyytyväisenä todennäköisesti yli oman lakisääteisen osuutensa.
Punajuurisuklaakakku
Ihan ensimmäiseksi kuorin 3 punajuurta, leikkelin palasiksi ja kypsensin 200 asteessa 40min folioon käärittynä ja suolalla ja balsamicolla maustettuina.
Sitten heitin ne tehosekoittimeen ja annoin surrata.
2,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
2dl kaakaojauhetta
2dl sokeria
3 kananmunaa
punajuuret
2 dl rypsiöljyä
Kun punajuurimössö on vähän jäähtynyt, sekoitetaan siihen kananmunat ja öljy. Annetaan taas surrata hetki tasaiseksi.
Toisessa kulhossa sekoitetaan kuivat aineet ja sekoitetaan surraten sitten ne punajuurimössöön.
Minä kypsensin kakun 20cm halkaisijan silikonivuoassa, jonka olin vuorannut leivinpaperilla. 200 asteessa 55 minuuttia Kapeammassa vuoassa saa korkeamman kakun - fysiikan lakeja kai sekin.
Uunista otetun kakun annetaan jäähtyä.
Kuorrutteeksi sitten pari desiä kermaa ja runsaat 200g tummaa suklaata. Eli kerma kuumaksi (ei kiehuteta) ja kaadetaan tumman suklaan päälle. Hetken päästä sekoitetaan tasaiseksi ja kun on hieman jäähtynyt, levitetään kakun päälle.
Koristeita voi tietysti sitten tehdä melkein mistä vaan.
Kuivatusta aprikoosista sai leikattua nenän ja hampaat, valkosuklaanapeista suun hampaita ja silmät nyt sattuivat löytymään tämän äidin halloweenvarastosta...
Hauskaa! Punajuuri ja muut juurekset kyllä sopii makeisiin leivonnaisiin, no ehkä ei selleri... Joskus kaipaan aikoja, jolloin sai leipoa ja askarrella lapsille, Halloweenia ja muuta...
VastaaPoistaHalloween on hauska. Meillä on esikoisen synttärit juuri lokakuun lopussa,joten erinäisiä Halloween juttuja on tullut väkerrettyä. Kuopus näköjään on kuitenkin enemmän puhetta kuin todellista halloween-henkeä ;-)
PoistaNo on kyllä pelottava kakku munkin mielestä, noi silmät erityisesti!
VastaaPoistaPunajuuri ja suklaa on kyllä ihana yhdistelmä, mua ei ees haittaa voimakas punajuuren maku, mutta jäi meilläkin kersoilta syömättä kakku, jossa oli mukana raakana raastettua punajuurta. Se yhdistettynä varsin vähään sokeriin, oli niille kauhistus. :D
Minä kyllä tykkään punajuuresta muuten, mutta jotenkin kakussa pistää vahvana makuna vastaan. Tämä kyllä oli tosi hyvää, joten varmasti tehdään uudelleen.
PoistaOnhan nuo silmät vähän tuollaiset pullottavat, mutta minusta tuo näyttää melkein enemmän surulliselta kuin vihaiselta... Oli miten oli, syödyksi tuli :-)
Hui! Hieno kakku. Silmät ovat kyllä melko pelottavat näin aikuisenkin mielestä. Mietin jo että mitä syötävää ne ovat, mutta eivät siis tainneetkaan olla :)
VastaaPoistaItse asiassa nuo silmät ovat naapurimarketista löytyneitä karkkeja. Tosin niissä on kyllä sellainen muovi päällä... siis syötäviä osittain :-)
PoistaHui mikä kakku!
VastaaPoistaNoi silmät on kyllä aika tiukat! :D
VastaaPoistaOnhan ne aika tuijottavat... :-)
PoistaPelottava halloween-kakku, mutta uskon sen olevan joka tapaukseesa hyvää ��
VastaaPoistaEnsimmäinen punajuurikakkuni, joka oikeasti maistui hyvältä :-)
PoistaLapset on ihania sanonnoillaan. :) Punajuurta en ole juurikaan käyttänyt leivonnasta, nyt kuitenkin tällä viikolla ostin pussillisen...katsotaan mihin ne päätyvät.
VastaaPoistaJoo, lapsilta tulee vaikka mitä :-) Pitäisi enemmänkin kirjata muistiin.
PoistaHaha :D Melkosta on, kun kakku saa lapsen pelkäämään :D Voi lapsia, Kakussa on punaiseksi värjääntynyt osa, niin se nyt vaan tietysti maistuu punajuurelta ;)
VastaaPoistaNo on joo... ei tullut ihan heti mieleen. Liian vilkas mielikuvitus muksulla, vaikka onhan nuo silmät tietty aika hurjat :-)
PoistaPunajuuri vain toimii kakussa, mukava lukea erilaisia punajuuri reseptejä. Tein juuri punajuurimokkapaloja, resepti blogissani :)
VastaaPoistaNo ainakin tässä toimi. En kyllä edelleenkään ole ihan varma niistä muffinsseistani ;-)
PoistaNo nyt ymmärrän kommenttisi blogiini :D Jo on hurja kakku ja silmät, huuuuuiii!
VastaaPoistaKryptisiä kommentteja blogista toiseen ;-)
PoistaHalloweenkakut on hauskoja, viime vuonna tein niin ällöttävän näköisen aivokakun että se jäi kaikilta melkein syömättä jo pelkästään ulkonäön perusteella :D
VastaaPoistaMeilläkin oli yhtenä vuotena MArianne-hyytelökakku kaverisynttäreillä aivomuodossa... jäi äidin syötäväksi (Oli tosi hyvää :-)
PoistaKieltämättä noi silmät on aika hurjat! Punajuuri ja suklaa toimivat kyllä hyvin yhdessä :-)
VastaaPoistaOnhan ne vähän "tuijottavat" :-)
PoistaMun on tehnyt pitkään mieli kokeilla punajuurta leivonnassa. Suorastaan pakko varmaan kokeilla tätä!
VastaaPoistaKAnnattaa kokeilla. Punajuuri sopii hyvin suklaan kanssa (silloin kun sen maku ei ole liian vahva)
PoistaMun kokemus punajuurilisätyistä leivonnaisista on myös tumman suklaan merkitys. Siis pitää olla tosi tummaa ja silloin tuntuu kuin punajuuri jatkaisi suklaan makua.
VastaaPoistaJoo, Valrhonan suklaa taitaa olla sen verran hyvälaatuista, ettei punajuuri pääse isottelemaan.
PoistaNam! Aivan MAHTAVA kakku! Punajuuri ja suklaa on mahtava yhdistelmä :)
VastaaPoistaKiitos - maistui kyllä tosi hyvältä :-)
PoistaNoi silmät..!
VastaaPoistaEikös vaan ? ;-)
PoistaPunajuuri-suklaakakku kuulostaa ihanalle!
VastaaPoistaTuosta lapsen kommentista tulee mieleen kummipoikani, joka kommentoi kerran ruokaa: näyttää hienolle, mutta näyttää huonolle mutta on hyvää.
Asia harvinaisen selvä :D (ja oli se hyvää, hänenkin mielestään)
Ööh, asia selvä :-)
PoistaMeillä tänään Maitotyttö 5v:n halloween pirskeet 3 kaverille. Yhtä koristelua koko viikonloppu...ei vaiskaan, ostin mutakakunkin valmiina, eikös se koristelu oo tärkeintä!
VastaaPoistaMeillä selvittiin aika pienillä koristeluilla ja melkein muistin olla pelottelemattakin :-) Mutta toki koristeet ovat tärkeitä. Meillä kaiken a ja o oli kurpitsalyhty, jota toivottiin pitkään...
Poista5v:t ovat ihania juhlijoita!