perjantai 8. elokuuta 2014

Blogiarkistopäivityksiä eli kinaa kuorimaveitsistä

Siirtelen tässä vähitellen tuolta kirjablogin puolelta erilaisia artikkeleita myös tänne uuden blogin puolelle aina kun siltä tuntuu. Kapinegalleriaan pistän itsellenikin muistiin muutamia vanhoja sepustuksia. 

Kullakin meistä on tapamme saada perunat eroon kuoristaan. Meillä kotona on vuosikausia kinattu siitä, onko kuorimaveitsi parempi vaihtoehto kuin juuresveitsi. Isäntä liputtaa juuresveitsen puolesta enkä minä saa ohuita kuoria pois sillä ollenkaan. Lisäksi ainakin telkkarista katsoessa, Jamie Oliver kuorii perunansa vielä kolmannenlaisella veitsellä.

Jatkuva keskustelu aiheesta sai minut  miettimään, millaisia vaihtoehtoja sitä oikein onkaan tarjolla. Siispä kamera mukaan ja matkaan asiaa selvittämään. Chez Mariuksen Jonna ystävällisesti lupasi vastailla tyhmiin ja vähemmän tyhmiin kysymyksiin.  Kiitokset siitä :-)

Perille päästyäni huomasin asian olevan vielä oletettuakin mielenkiintoisempi.  Kuorimaveitsien ihmeellinen maailma vaati pientä selvitystä. Siis toimeen. 

Kuorimaveitset voidaan luokitella seuraavasti


 1) Suorat kiinteät  kuorimaveitset

Tämä on peruskuorimaveitsi. Tekniikkana on sisäänpäin veto, mikä ergonomisesti ajatellen ei välttämättä ole se paras vaihtoehto.  Suurempia määriä kuoriessa peukalonjuuri saa kramppeja. Kyse on kuitenkin tottumuksesta ja monille meistä tämä on se ainoa oikea. Näin olen minäkin kuvitellut. Omenan kuorimisessa olen edelleen sitä mieltä, että tätä ei voita mikään.  

2) Suorat liikkuvateräiset kuorimaveitset 

Ammattilaiset suosivat kääntyvää kuorimaveistä sen nopeuden takia. Kokkikoululaisia kehotetaan opettelemaan sen käyttö, vaikka kuinka tuntuisi oudolta aluksi. Kuorimasuunta on ulospäin, mikä tietysti noin turvallisuuden suhteen on aina kannatettavaa.  Tätä suosii myös Chez Mariuksen Jonna ja täytyy myöntää, että porkkanoiden ja perunoiden suhteen alan olemaan käännynnäinen kohta minäkin.  Työ sujuu nopeammin, uskottava se on.

3) Poikittainen kuorimaveitsi

Tämä on kuulemma pääasiassa tarkoitettu vähän erikoisempiin kuorimistilanteisiin. Esimerkiksi parsalle ja mustajuurelle tai vastaaville  tämä on omiaan. Tosin tämä on juuri se kuorimaveitsi, jonka käyttöä olen Jamie Oliverin ohjelmissa aina ihmetellyt. Hän kun tuntuu tällaisella vetäisevät kuoret pois ihan mistä tahansa . Vähän kyllä hirvittää katsella kun vetelee tyynesti päältä kiinni pitäen terää kuorittavaa juuresta pitävän käden rannetta kohti.  Ei siis suositeltavaa kotoisaan perunateatteriin, parsankeittopuuhiin kylläkin. 


4) Juuresveitset 

Meidän isännän suosikki - tosin ajattelin hänelle antaa tuon kotiin juuri saapuneen kääntyvän kuorimaveitsen myöskin vielä jossain kohtaa kokeiltavaksi. Katsotaan, miten reagoi. Tämä on se perinteinen, jolla melkein kaikkien äidit, isoäidit ja muut sukulaiset ovat perunansa ja porkkanansa kuorineet. Toimii, mutta minusta vaatii kyllä oikean tekniikan opettelua tai sitten lähtee kuorien lisäksi aina vähän turhan paljon myös itse perunaa tai mitä nyt milloinkin on kuorimassa.

Alalajina juuresveitsistä mainittakoon käyräteräinen juuresveitsi, joka on ihan ehdoton tomaattiruusukkeiden ja muiden koristeiden väkertämisessä. Mahtavatkohan ne thai-kokitkin niitä kukkiansa kaivertaa jollain vastaavalla ? 

Kuoretkin käyräteräisellä juuresveitsellä tietysti lähtevät, siinä missä normaalilla juuresveitselläkin.
Vähän himottaisi tuollainen hankkia kotiinkin  - olen viime aikoina innostunut väkertämään tomaattiruusukkeita salaatteihin. Tosin minun taiteellisuuden puuskani eivät yleensä koskaan kestä kovinkaan kauan.

Toinen tykkää tyttärestä ja toinen... 

Mitäs näistä sitten käytetään eniten ? Kaupan myyntitiedoista päätellen ei kallein aina ole se kaikkein paras. Ammattilaiset nimittäin suosivat eniten ihan yläkuvaan merkittyjä perusversioita. Tietysti niitä ravintolamaailmassa aina välillä katoilee ja lisäksi kuorimaveitset kuluvat siinä missä muutkin veitset. Niitä ei myöskään saa sitten enää teroitettua, kun tylsyys iskee vaan on hankittava uusi. Senpä vuoksi kuorimaveitset on myös syytä pitää kaukana tiskikoneesta. Vesi kun on yllättävän tehokas kuluttaja - ajatelkaapa vaikka jokien ajan myötä kallioon kuluttamia kanjoneita.  

Kaikille veitsityypeille ja merkeille löytyy kuitenkin käyttäjänsä. Jokaisella meistä taitaa olla oma suosikkimme.  Jonna tykkää liikkuvateräisestä suorasta. Minä olen jumittunut kiinteäteräiseen suoraan (vaikka pikkuhiljaa alan olla käännytetty tuohon liikkuvateräiseenkin). Meidän Isäntä vannoo juuresveitsen nimeen. Kukin siis taaplaa tai tässä tapauksessa kuorii tavallaan. 

Mistäs te muut tykkäätte ? Käykääpä klikkaamassa suosikkinne sivupalkissa olevaan kyselyyn. Vastausaikaa on tammikuun loppuun ja sitten katsotaan, mikä äänestettiin suosikiksi.  


Kuorimaveitsiä voi käydä ihailemassa ja myös itselleen hankkimassa Chez Mariuksen verkkokaupassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!