sunnuntai 10. elokuuta 2014

Laventeli-nektariinihilloke sunnuntaijälkkärin sulostuttajana




Jos laventelia laittaa liikaa, luulee syövänsä saippuaa. Pienenä annoksena se taas parfymoi leivokset hienostuneen herkullisiksi. Erityisen hyvin laventeli sopii minusta oikein tumman suklaan kanssa, tai sitten hedelmiin. Minä sain kesälomareissulla kimpullisen lahjaksi ja kuivasin sen talven iloksi. Laventelin tuoksu vie minut väistämättä takaisin Etelä-Ranskan lämpimiin iltoihin. Siitä lienee suurta iloa talven räntäkeleillä, mutta ei se hullumpaa ollut näin kesähelteelläkään. 

Vanha sääntö pätee tässäkin. Yrttejä käytäessä ne kannattaa erityisesti yhdistää muihin saman kasvualueen tuotteisiin. Siis, laventeli ja nektariinit - taas yksi taivasyhdistelmä. 

Kaupan nektariinit ovat Suomessa useimmiten sellaisia kovia, jotka pöydällä joko kypsyvät tai pahentuvat vähän sattumanvaraisesti. Kovemmistakin nektariineista saa kuitenkin maukasta hilloketta, joka taas sitten sulostuttaa keksit, kakut ja paahtoleivät. Tällä kertaa tehtiin kaapintyhjennyskeksejä kaveriksi. 


SUNNUNTAIJÄLKKÄRI 

Laventeli-nektariinihilloketta
keksejä
kermavaahtoa
mustikoita
hitunen kuivattua laventelia koristeeksi


Laventeli-nektariinihilloke 

5 nektariinia kuorittuina paloina
1dl hillo-marmeladisokeria
2tl vaniljasokeria
vajaa 1tl kuivattua laventelia. 

Laita ainekset kattilaan ja kiehuta hiljalleen 20-30min eli kunnes nektariinipalat alkavat hajota. Jäähdytä. 


Ohra-kaura-suklaakeksit
(6 tosi isoa tai useampia pienempiä)

Kaapissa oli roikkunut jo ikuisuuden yksi pikakaurahiutaleannopussi. Meillä kun ei kukaan oikein syö puuroa, niin edessä olisi ollut varmaan toinen ikuisuus, joten paiskasin keksitaikinaan. Myös ohrahiutaleita meille on jotenkin kertynyt turhankin paljon. Siis, sama juttu. 
Lopputuloksena oli pehmeitä keksejä, joita oli helppo syödä lusikalla jälkkärin pohjana. 

50g voita
1dl sokeria
1dl pikakaurahiutaleita
1dl ohrahiutaleita
1tl leivinjauhetta
pari rkl tummaa suklaarouhetta 
1 muna

Sulata voi ja sokeri kattilassa. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää voi-sokeriseos ja sekoita. Lopuksi riko joukkoon 1 muna ja sekoita taas. 

Laita lusikalla nokareiksi leivinpaperille. Ne leviävät hurjasti, joten muista välit. 
Paista 200 asteessa 5-7min. 


4 kommenttia:

  1. Snulla on aina ihania ohjeita. Laventeli on suosikkini, joku niistä kukkii koko kesän, jos joku on tauolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Laventeli on tosiaan ihanaa, niin kukkina kuin keittiössä (ja tietysti myös saippuoiden tuoksuna).

      Poista
  2. Onpas herkullisen näköistä!

    VastaaPoista

Ilahdun aina kommenteista!