lauantai 23. elokuuta 2014

Pähkinäinen suklaakaramellipiirakka


Kesällä St.Jeanin kylässä tuli maisteltua monenlaisia herkkuja. Yksi parhaiten mieleen jääneistä oli saksanpähkinäpiirakka. Tosi äklöä - sillä siinä todella maistuvat vain karamelli ja pähkinät- mutta voi, miten hyvää.

Saksanpähkinöitä alueella tuotetaan enemmänkin ja olemmekin tuliaisistamme nauttineet ehkä eniten saksanpähkinäöljystä. Sitä on tullut lorauteltua niin salaatteihin kuin pastan sekaan.


Samalla reissulla tuli myös hankittua kotikirjastoon keittokirja Les Carnets de Julie. Se perustuu tv-sarjaan, jossa Julie kiertää Ranskan eri alueita ja maistelee erilaisia perinteisiä herkkuja. Kirjasta löytyvät monet sarjan aikana Julien mustaan vihkoon päätyneistä resepteistä.

Vercorsin alueen osuudessa on listattuna - yllätys, yllätys! - saksanpähkinäpiirakka. Tosin pienellä suklaisella täytetwistillä. Sitähän piti tietysti kokeilla.


Eikä tuo pahaa ollutkaan. Vähän ehkä vähemmän äklöä kuin peruskaramelliin tehty, mutta tuhtia tavaraa tämäkin. Pieni pala riittää pahemmallekin sokerihiirelle.


Saksanpähkinäpiirakka suklaakaramellitäytteellä

pohja :
250g jauhoja
125g sokeria
125voita
1 kananmuna ja yksi keltuainen
ripaus suolaa

Murusta jauhot, sokeri ja kylmä voi hiekaksi. Sekoita kananmunat ja suola nopeasti sekaa ja muotoile taikinapalloksi. Kääri pallo kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.
Kauli taikina leivinpaperi päällä ohueksi levyksi ja nosta paperin kanssa piirakkavuokaan. Paista 180 asteessa vajaat puoli tuntia. (tai levitä päälle leivinpaperi ja täytä kuivatuilla herneillä ja paista 25min + vielä 5min ilman herneitä ja paperia.
Anna jäähtyä.

Täyte :
4rkl maitoa
150g sokeria
30g tummaa suklaata
50g hunajaa
200g crème fraîchea
250g saksanpähkinöitä
20g voita

Sekoita kattilassa maito, sokeri, suklaa ja hunaja. Kuumenna hiljaisella lämmöllä kunnes suklaa on sulanut ja sokeri liuennut (n.5min). Lisää crème fraîche ja sekoita. Anna pulpahdella hiljalleen kunnes seos paksunee (n.15min). Lisää pähkinät ja sekoita. Kypsennä vielä 5min.
Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon kyllmä voi. Kaada piirakkapohjan päälle ja jäähdytä.

Odotellessa voi vaikka muistella lisää kesän lomamatkoja. Täälläkin käytiin Julien ohjelman inspiroimina :-)



4 kommenttia:

  1. Nam:) Taitaa olla vähän samantapainen piirakka kuin pekaanipiirakka;tosi makeaa ja namia,mutta sellaista jota voi kerrallaan syödä vain pienen palasen D Tosin tuossa piirakassasi on suklaata,mitä pekaanipiirakassa ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aika samantyyppinen. Suklaata ei ollut tuossa perinteisessä leipomosta ostetussa versiossakaan, mutta ihan hyvin sopi joukkoon.
      Ja ihan pieni palanen riittää jopa kaltaiselleni sokerihiirelle.

      Poista
  2. Kuulostaa ja näyttää taivaallisen hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin hyvää ja riittoisaa... ketään meidän herkkuhiiristämme ei saanut syötyä kuin pienen palan kerrallaan.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!