torstai 18. syyskuuta 2014

Seesamispelttileipää


Olen taas palannut speltin pariin. Tuossa välissä oli pieni tauko, mutta nyt näköjään taas tungen sitä joka paikkaan. Mikäs siinä. Speltin pähkinäinen maku tuo oman lisänsä tähänkin leipään, samoin kuin seesamisiemenet. Siemenet myös ovat hauskoja mustia pilkkuja leivässä, tietenkin olettaen käytettävien siementen olevan nimenomaan niitä mustia...

Tämä leipä on sellaista tosi pehmeää vuokaleipää, vähän murenevaistakin, kun sitkoa ei varsinaisesti vaivata leipään. Herkullista kuitenkin, melkein kuin kakkua. Omiaan juustojen ja hillon alle.
Ensimmäinen leipä ei irronnut vuoasta, mutta se ei tahtia haitannut. Varsinkin pojat hyökkäsivät siihen kiinni. Keittoillallisen jälkeen leivästä jäi juuri ja juuri pari siivua aamupalaksi...


Seesamispelttileipää

2 kuppia (kuppi = noin 2,5dl tässä tapauksessa) puolikarkeita spelttijauhoja
2 kuppia sämpyläjauhoja (sellaista sekoitusta)
1 kuppi kauraryynejä
1 pss kuivahiivaa
kourallinen seesaminsiemeniä
1rkl suolaa
1rkl hunajaa
1rkl rypsiöljyä
2,5 kuppia lämmintä vettä

Sekoita kuivat aineet. Sekoita nesteet. Sekoita kaikki keskenään taikinaksi ja anna nousta 20min.

Kaada taikina hyvin öljyttyyn ja jauhotettuun leipävuokaan. Kannattaa oikeasti jauhottaa. Ensimmäinen leipäni tuli vuoasta aivan palasina.
Anna nousta vielä 20min ja lämmitä uuni 170 asteeseen.

Paista uunissa 45-60min. Anna hetki jäähtyä vuoassa ja kumoa.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen leipä! Pitäiskin kokeilla joskus tuota spelttiäkin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Speltissä on ihan oma makunsa, josta ainakin minä pidän kovasti. Viikonlopuksi meinataan tehdä spelttirisottoakin...

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!