Tänään siis ruokalistamuutoksissa
1) Muutakin kuin pastaa ja perunaa
2) Uusia tuttavuuksia
3) Jotain ekologisuudesta ja eläintensuojelusta
Monia muitakin herkullisia uusia tuttavuuksia on viime vuosina pöydässämme näkynyt, mutta nämä näyttävät tulleen jäädäkseen.
Paksoi
Paksoi on omiaan pannulla nopeasti kypsennettynä. Se on kaalinsukuinen, mutta kelpaa tällaiselle kypsennettyä kaalia kammoavalle oikein hyvin.
Ensimmäinen kosketukseni kyseiseen kasvikseen tapahtui yli kymmenen vuotta sitten Singaporessa. Se oli yksinkertaisesti kypsennetty ja maustettu osterikastikkeella. Nyt kun herkun löytää Prisman hyllyltä, on peruskäyttö edelleen ihan sama. Pannulle ja päälle osterikastiketta tai sitten Hoisin-kastiketta. Hyvää sekin.
Munakoiso (ja kesäkurpitsat)
Minä aina kuvittelin, että munakoiso on kitkerää ja pahan makuista. Joko olin saanut huonosti valmistettuja munakoisoruokia tai sitten jalostus on tehnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana tehtävänsä. Nyt en saa munakoisosta tarpeekseni ja sitä on meillä pöydässä viikottain eri muodoissa,
Munakoisosta saa vaikka hyvän pohjan leivättömään voileipäkakkuun
Munakoiso taipuu myös itämaiseksi herkuksi
tai lämpimäksi salaatiksi
Lisäksi on munakoisosta tehty jugurttitahna herkkua monen lisukkeena ja sitruunaisella vuohenjuustolla täytetyt rullat vievät kielen mennessään.
Kesäkurpitsan puolestaan olemme kyllä tunteneet aina, mutta senkin käyttö on monipuolistunut ratatouillesta muihinkin herkkuisin. Yksinkertaisimmillaan kesäkurpitsa on kesän paras lounas ihan vain leivitettynä pannulla paistettuna ja tsatsikilla höystettynä.
Lehtikaali
Lehtikaali taitaa olla meidän keittiömme uusin tulokas paksoin lisäksi. Se on meistä parhaimmillaan nopeasti pannulla käytettynä. Paistetaan ihan vain sen verran, että kuumenee.Herkkua niin pastan seassa, valkosipulilla höystettyjen sienien kera tai chorizomakkaroiden kaverina. Toiset vannovat lehtikaalisipsien nimeen, mutta meiltä se ohje on vielä kokeilematta.
Monia muitakin uusia tuttavuuksia olisi varmasti tarjolla, Vinkatkaapa eli
mitä muita uudempia aineksia teillä muilla on käytössä ja mitä niistä teette?
Olinkin missannut tuon leivättömän voileipäkakun jostain syystä, kiva käyttökohde munakoisolle!
VastaaPoistaOli kyllä hyvää ja kelpasi skeptisimmällekin munakoisovierastajalle :-)
PoistaMeilläkin on vielä lehtikaalisipsit kokeilematta vaikka lehtikaalia paljon syödäänkin. Itse tykkään siitä eniten hyvällä kastikkeella höystettynä, raakana :)
VastaaPoistaMeillä ollaan jotenkin jääty tuohon pannullapyöräytys-asteelle. Pitänee koittaa vähän varioida ja syödä salaattinakin enemmän.
Poista