tiistai 14. lokakuuta 2014

Punajuurisatay


Keittiössä odotti kahden kilon pussi punajuuria. Mieli teki jotain uutta, punajuurista toki edelleen. Jotenkin ajatus lähti kiikkumaan itään päin (johtuen todennäköisesti siitä, että ostin kokeiltavaksi juuri tamari-soijakastiketta.)

Oli myös ilta ja pimeää ja märkää ja teki mieli jotain lohdullisen täyteläistä. Eihän tuosta voi olla loppuloksena kuin maapähkinäinen satay ja riisi. Entäs ne punajuuret? No, mukaan vaan, vaikka etukäteen vähän hirvittikin.

Punajuuri-satay osoittautui yhdeksi niistä kombinaatioista, jotka kuulostavat ainakin minusta oudoilta ja miltei vastenmielisiltä, vaikka todellisuudessa sopivat yhteen kuin olisivat aina olleet kavereita keskenään. Jotenkin tuo punajuuren makeus ja lievä etikkaisuus vaan sulautui satayn täyteläisyyden kanssa juuri sellaiseksi lohtua tuottavaksi makuyhdistelmäksi, jota kaivattiin.

Tätä tehdään toistekin.

Punajuurisatay 

Punajuuret 

Punajuuria
riisiviinietikkaa
tamarisoijakastiketta (pelkistä soijapavuista tehty ja gluteeniton)
korianterin siemeniä murskattuina
seesaminsiemeniä (+ pienen pieni liraus seesamiöljyä)

Kuori punajuuret ja leikkaa ristikkäin halki melkein pohjaan saakka. Laita uunivuokaan foliopaperin päälle ja lorauta jokaisen punajuuren päälle 1tl etikkaa ja saman verran tamarisoijakastiketta. Ripottele vielä päälle seesaminsiemeniä ja korianterinsiemeniä muutama. Voit lisätä seesamiöljyä ihan tipan jokaiseen punajuureen, jos haluat vahvemman seesamisen maun (en nyt laittanut, kun ne maapähkinät...)

Kääri folioon ja laita uuniin 175 asteeseen noin tunniksi. Aika riippuu punajuurten koosta, tarkista avaamalla paketti ja pistelemällä terävällä veitsellä.

Satay

Kuullota pannussa öljyssä yksi silputtu punasipuli. Lisää joukkoon 3-4 rkl maapähkinävoita ja sekoita tasaiseksi. Lisää puoli desiä makeaa chilikastiketta sekä pari hienonnettua valkosipulinkynttä. Lisää puolen sitruunan mehu ja loraus soijakastiketta. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon vähitellen kookosmaitoa koko ajan hyvin sekoittaen, kunnes saat haluamasi koostumuksen ja vahvuuden. Maistele ja lisää joko happoa (sitruunamehu), tulisuutta (chilikastike) tai suolaisuutta (soija) makusi mukaan tasapainotellen.

Jätä odottamaan ja kuumenna juuri ennen tarjoilua tasaiseksi sekoittaen.

Keitä riisi (basmati tai jasmiini) paketin ohjeen mukaan.

Yhdistä riisi, punajuuret ja satay lautasella ja ripottele päälle korianterinlehtiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!