torstai 16. lokakuuta 2014

Lomalaisten lettukestit


Se on sitten syysloma ja kotona kaksi vapaasta nauttivaa koululaista. Siispä vuorossa oli lomalaisten lettukestit, joihin mukaan kutsuttiin yksi koululainen vielä lisää. Kuopuskin haettiin päiväkodista jo iltapäivällä mukaan lettuilemaan.

Kyllä ne pojat sitten pistelivätkin. Ei kulunut kuin kymmenen minuuttia niin Kirppu tuli keittöön kuikuilemaan. Kysyessäni syytä ruokapöydästä poistumiseen tuli vastaukseksi tyhjä lettulautanen. Siis, kolme koulupoikaa tuhosi kuvassa olevan pinon niin, ettei kolmevuotias saanut kuin yhden letun eikä äiti yhtään! Paitsi, että olen kokemuksesta oppinut ja paistoin muutaman vielä lopputaikinasta, pinon jo kulkeuduttua ruokapöytään...

Seuraksi annettiin mummin omenahilloa ja äidin raparperi-mansikkahilloa sekä tietysti iso kulhollinen kermavaahtoa.

Hyvää oli, täytyy myöntää. Mitäs teillä nautitaan lettujen kera? 


Perusletut 

1 muna
2dl jauhoja
3dl maitoa

Siinä se perustaikina, jonka voi kertoa niin suurella kertoimella, että varmasti riittää. Tänään tein noin kolminkertaisena eli litrasta maitoa.

Miten te muuten sekoitatte lettutaikinan? 

Minä en ennen ajatellut, että sekoitusjärjestyksellä olisi välia, mutta kyllä sillä taitaa olla. Nykyään sekoitan ensimmäiseksi kananmunat jauhoihin ja lisään sitten maidon taikinaan vähitellen. Taikinasta tulee paljon tasaisempi ja sileämpi kuin toisinpäin tehdessä. Jännä juttu.

Sekoittamisen jälkeen taikina kannattaa jättää vaikka vajaaksi puoleksi tunniksi seisomaan, niin jauhot vähän turpoavat.

Sitten vaan paistetaan pannussa (voissa tai voimariinissa, toiset suosivat jopa öljyä) kukin oman kokoisensa pannun mukaan. Meillä tuo on sellainen pieni munakaspannu.

Letun kääntäminen on tietysti sitten ihan oma lukunsa...

Lettupannuista taas on lätisty täällä.

2 kommenttia:

  1. Letut on aina hyviä:) tuli vähän himo sellaisiin kun näin tuon kuvasi lettukasasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, lettuja pitää tehdä säännöllisesti :-) Meillä nousisi varmaan kapina, jos ei olisi lettupäivää aina välillä...

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!