Hedelmäinen punaviini, joka tuhoa ruokabudjettia. Sitäpaitsi, sillä on kiva nimi! |
Menu
La Griotte
Karitsan ulkofilee ja sinihome-pähkinä-päärynät
Juomana Le Petit Longue-Dog (de Languedoc - huomaattehan sanaleikin?)
Marsipaaniuuniomena
Ennen se oli sunnuntai-lounas, nyt se on lauantaipäivällinen. Siis se ateria, jota eniten suunnitellaan ja mietitään, ja jonka eteen nähdään vaivaa. Vaikka eipä tämäkään ateria nyt taas työmäärältään ollut ollenkaan ylenmääräinen. Ehdin päivällä jopa päiväunille, mikä oli ihana ja vähän välttämätönkin juttu viikon rikkonaisten unien jälkeen.
Tämän illan alkuruoka oli ihan vain pieni lasillinen kirsikkaviiniä aperitiiviksi. La Griotte oli löytö rasnkalaisen kylän viinikellarista kesällä. Ensi kesänä sinne palataan ja tuodaan pulloja useampikin. On se sen verran hyvää.
Iltapäivällä ennen päiväunia
Kaada kulhoon yhden sitruunan mehu ja saman verran oliiviöljyä. Pilko sekaan puolikas sitruuna ja pari valkosipulinkynttä. Murskaa kymmenkunta korianterin siementä ja tipauta kulhoon. Ripauta suolaa ja pippuria. Silppua kourallinen persiljanlehtiä ja saman verran tuoretta timjamia. Sekoita kaikki yhteen.
Lisää kulhoon pari karitsan ulkofilettä ja sekoita niin, että marinadi peittää ne joka puolelta. Laita kansi kiinni, kulho jääkaappiin ja painele päiväunille.
Ruoka-aika -1h
Nosta liha pois jääkaapista.
Siivuta kymmenkunta jauhoista perunaa ja pari päärynää. Sekoita perunapaloihin 1tl savupaprikaa ja ripaus Espelette-chilijauhetta. Sekoita vielä joukkoon oliiviöljyä ja timjaminlehtiä.
Valuta päärynöiden päälle hiukan sitruunamehua ja muutama pilkottu saksanpähkinä.
Laita uuniin ja uuni kiertoilmalle 150 asteeseen 15-20minuutiksi.
Valmistele uuniomenat.
Ruoka-aika -30min
Nosta uunin lämpö 200 asteeseen.
Pyyhi marinadi lihan pinnasta ja ruskista ne pannulla. Laita uunivuokaan ja nosta marinadin sitruunapalat lihan päälle.
Jos käytät uunin lihan lämpömittaria, aseta se 58 asteeseen. Nosta liha uuniin. Se ei kaipaa kuin 5-10min, riippuen siitä, kuinka paljon ruskistit sitä pannulla
Lisää haluamasi määrä sinihomejuustoa päärynöiden päälle uunivuokaan.
Valmista halutessasi vihreä salaatti aterialle.
Nosta liha pois uunista ja peitä se 10min vetäytymään.
Tarkista perunoiden kypsyys ja nosta ne pois uunista, jos ovat valmiita.
Ruoka-aika-5min
Leikkaa liha siivuiksi ja nosta tarjolle perunoiden ja päärynöiden kanssa. Voit valuttaa päälle halutessasi saksanpähkinäöljyä vahvistamaan päärynöiden pähkinäisyyttä.
Laita omenat uuniin. Ne ehtivät kypsyä sillä aikaa, kun syödään. Vatkaa vaniljakastike valmiista purkista, jos et ole viitsinyt tehdä sitä aiemmin iltapäivällä valmiiksi.
Aika söpö etiketti!
VastaaPoistaEikös olekin? Sitä paitsi, se on tosi onnistunut sisältöön nähden. Jos viini olisi mäyräkoira se olisi minusta varmaan juuri tuollaista.
PoistaMeilläkin lauantai on se tärkein ruokapäivä viikossa :) Liian harvoin kyllä ehdin päiväunille.
VastaaPoistaNo en yleensä ehdi minäkään ja nytkin jäi vaikka mitä rästiin. Joskus vaan on niitä tilanteita, kun on ihan pakko...
PoistaMeilläkin taitaa lauantai-ilta olla viikon tärkein ilta ruoan kannalta - välillä yritän tsempata jo perjantaina mutta yleensä väsymys voittaa silloin ruoanlaiton :) myös sunnuntain lounaita on kivoja suunnitella.
VastaaPoistaIhania herkkuja teillä - me joimme muuten sattumalta samaa viiniä viikonloppuna, tykkäsin!
Meilläkin tykätään tuosta viinistä. Se on sellainen helppo ja hyvä :-)
PoistaHeh, hauska sattuma. Meillä juotiin tuota mäyristä eilen borssikeiton ja leipien kanssa. Hyvä hinta-laatusuhde, ja söpö ennen kaikkea! :) Kivasti kirjoitettu ja rytmitetty ruuanlaittojuttu muuten! Ja herkkuja kuvia!
VastaaPoistaTaitaa olla suosittu viini ja mikäs siinä, maistuu hyvälle eikä ole laatuunsa nähden ollenkaan liian kallis. Eikä tuo etikettikään ainakaan haittaa :-)
PoistaKiitos. Kiva, että tykkäsit :-)