perjantai 18. heinäkuuta 2014

Hyvän vinegretin jäljillä ja kevyttä kesäsalaattia


Kesä ja salaatit kuuluvat yhteen. Perusaineksiinkin saa mukavaa vaihtelua lisäämällä jotain pientä. Kurkku-paprika-tomaatti kuulostaa tylsältä yhdistelmältä, vai mitä ? Kun joukkoon lisää persiljaa, minttua ja tuoreita herneitä, ollaan taas jo ihan eri maailmassa. Päälle ripotellaan sitten vielä fetapaloja (tai ihan suomalaisittain salaattijuustoa) ja valutetaan tujua vinegrettiä valkosipulilla tai ilman...

Onko teillä muuten jotain perusreseptiä vinegretin tekoon ? 

Klassinen resepti käskee sekoittamaan 1rkl Dijon-sinappia,  1rkl punaviinietikkaa ja 3rkl mietoa öljyä. Mausteeksi sitten pelkästään ripaukset suolaa ja pippuria.

Meidän makuumme perusresepti on turhan mietoa ja uskallan väittää vakiokastikkeessamme sinapin ja etikan osuuden olevan alkuperäistä ohjetta suurempi. Tarkkoja määriä tosin en edes tiedä, kun mennään yleensä aika silmämääräisesti. Lisäksi meillä maustetaan kastike usein sipulisilpulla tai valkosipulimurskalla. Muutenkin kastikkeeseen saa vaihtelua muuttamalla punaviinietikan toiseksi tai peräti sitruunamehuksi ja myös eri öljyillä on hauska leikitellä. Toisinaan unohdamme sinapin...

Parhaiten salaatinkastike maustaa salaatin, kun sen tekee salaattikulhon pohjalle ja kääntelee salaatin reippaasti sekaan. Tällöin tosin pitää salaattia olla juuri kerralla syötävä määrä ja se pitää tarjota heti kääntelyn jälkeen. Muuten päädytään vetiseen, happojen polttamaan mössöön.

Klassisella ohjeella maustaa ihan mukavasti perussalaatin neljälle. Määrien arviointi onkin ihan oma taitolajinsa salaattien kanssa. Kukaan ei halua kastikkeessa lilluvia lehtiä, mutta makua pitäisi riittää jokaiseen suupalaan. Kokemuksen kautta oppii arvioimaan oikein.

6 kommenttia:

  1. Minä lisäään yleensä vinaigrettiin sinappia,öljyn,etikan,suolan ja pippurin lisäksi.Ja sitten välillä sekaan taatelisiirappia,joskus taas hunajaa jne....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, taatelisiirappi kuulostaakin tosi mielenkiintoiselta.

      Poista
  2. meidän tavis on oliiviöljy/sitruunamehu/mustapippuri/valkosipuli/suola, joskus mukaan myös ravintohiivahiutaleita, antavat mukavasti makua ja rakennetta kastikkeelle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertainen on parasta, vaan mistä saa ravintohiivahiutaleita ja mitä ne oikein ovat ? Ihan uusi juttu minulle.

      Poista
  3. esim. täällä http://www.ekosego.fi/product/420/engevita-ravintohiivahiutale-125g
    ja täällä http://kauppa.ruohonjuuri.fi/oluthiivahiutaleita/VALIOR-6416227020815/dp
    Tuota jälkimmäistä löytyy myös monista luontaistuotekaupoista.

    VastaaPoista

Ilahdun aina kommenteista!