tiistai 29. heinäkuuta 2014

Ohra-kaurasämpylät


Sämpylöitä tulee tehtyä suhteelisen harvoin. Tuntuu, että niissä on jotenkin kamalan paljon työtä. No, tässä reseptissä taikina vaan levitetään levyksi ja siitä leikellään palaset pellille. Ei siis mitenkään kovinkaan työlästä pyörittelyä. Minulla myös on ohrahiutaleita kaapissa parikin pussia siltä ajalta, kun ajattelin saavani perheen tykkäämään pehmeästä ohrapuurosta. Arvannette, kuinka siinä kävi ? Ihan samoin kuin kaikkien muidenkin puurojen kanssa.

Joka tapauksessa, ohrahiutaleita siis on ja siksi kaikki reseptit, joissa niitä käytetään, pistävät silmään erityisen helposti. Tämän bongasin alunperin Kotiliedestä, mutta eihän tätä nyt tietenkään ihan samalla tavalla voinut tehdä.

Ohra-kaurasämpylät

2dl ohrahiutaleita
1dl kauralesettä
1dl auringonkukansiemeniä
2tl suolaa
5dl kuumaa vettä (+ pari desiä vähän kädenlämpöistä lämpimämpää)
1pss + 2/3pss kuivahiivaa
2rkl siirappia
2dl ruisjauhoja
5dl vehnäjauhoja + 1dl leivontaan

Laita ohrahiutaleet, kauraleseet, siement, suola ja kuuma vesi kulhoon. Sekoita ja annajäähtyä melkein kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon siirappi, lisävesi, hiiva ja jauhot. Vaivaa löysäksi taikinaksi ja jätä nousemaan 1,5tunniksi (tai että taikina tuplaantuu).

Ripottele leivinlaudalle runsaasti jauhoja ja taputtele taikina varovasti levyksi. Leikkaa levy ensin kolmeen osaan ja sitten kuudeksi kolmioksi. Nostele leivinpaperille ja puristele hiukan sämpylän muotoon.

Paista 225 asteessa uunin keskitasossa noin 12 min.

Sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta säilyvät kyllä pari päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!