Mietin tässä pikkujouluaikojen herkkuja ja muistin pitkästä aikaa yhden lemppareistani. Tästä blogista en reseptiä edes löytänyt, joten tottahan se piti kaivaa vanhoista arkistoista näytille. Taidetaan tehdä tätä itsenäisyyspäivän alkuruoaksi (jollei taas keksitä muuta siihen mennessä :-)
Tämä sopii vuoden viimeisen kuukauden juhliin kuin nappi nenään. Sinihomejuuston ja makean sipulihillokkeen liitto saa juhlamielellä pahimmankin kiukkuilijan.
Makeansuolainen punasipulipiirakka
Tee hilloke ja pohjataikina jo edellisenä päivänä niin pääset helpommalla.
Hilloke :
25g voita
6 punasipulia
150g sokeria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 dl balsamicoa
1,5 dl punaviiniä (mielellään jotain vähän tuhdimpaa)
loraus Marsalaa
(2 rkl mustaherukkahilloa)
Suikaloi sipulit ja hauduta niitä kattilassa voin ja sokerin kanssa puolisen tuntia. Lisää loput aineista ja keitä vielä runsaat puoli tuntia hiljaisesti poristen. Hilloke on hyvinkin nestemäistä vielä lopussa, mutta älä huolestu. Se kyllä jähmettyy kylmetessään.
Pistä purkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Rahka-voitaikina :
1 prk (250g) maitorahkaa
250 g pehmeää voita
4 dl vehnäjauhoja
Sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri muoviin ja laita jääkaappiin tekeytymään ja jatka seuraavana päivänä.
Seuraavana päivänä kootaan piirakka
Kauli taikina levyksi ja nosta piirakkavuoan päälle. Älä tee siitä kauhean ohutta vaan jätä ainakin puolen sentin paksuiseksi.
Levitä sipulihilloketta piirakan pohjalle. Leikkaa sinihomejuustosta paloja ja levitä hillokkeen päälle. Silppua timjamia ja lisää piirakkaan tasaisesti. Sitä saa olla aika tukko.
Sekoita 2 munaa, 4 keltuaista, 2 dl kermaa ja 2rkl perinteistä Dijon sinappia keskenään ja kaada piirakan päälle.
Ripottele päällimmäiseksi paahdettua hasselpähkinärouhetta.
Paista uunissa 200 asteessa runsaat 30min. Anna jäähtyä haaleaksi ja tarjoile vihreän sekasalaatin kera.
Kiva idea tehdä sipulihilloke ja laittaa se alle, varmasti ihanan makean kirpeä ja maukas piirakka!
VastaaPoistaTämä on yksi lemppareistani :-)
PoistaTäydellinen makuyhdistelmä ja illanistujaisten suolainen makupala : ) Ehdottomasti pitää tehdä uudeksi vuodeksi!
VastaaPoistaMeillä sinihomejuusto vähän kuuluu itsenäisyyspäivään, koska onhan se a) suomalaista (jos päätyy tiettyyn merkkiin) b) vähän niin kuin sinivalkoista ja c) herkullista. Tätä voiskin kokeilla glögin kaverina :)
VastaaPoistaSinihomejuusto kuuluu ehdottomasti itsenäisyyspäivään :-) Tänään meillä syödään sitä ainakin pääruoan höysteenä, kun piirakka jääkin joulujuhliin.
PoistaTein juuri vähän samanlaista joka tulossa blogiinkin :D perinteistä ja hyvää! Mun versiossa tosin oli neljää eri sipulia ja lisäksi päärynää :)
VastaaPoistaGreat minds think alike ja niin edelleen :-) Meillä muuntui sipulihilloke poron kaveriksi mustaherukkahillolla makeutettuna ja sinihomejuusto hyppäsi palsternakan ja päärynän kaveriksi...
PoistaTosi herkullisen kuuloinen piirakka! Sinihomejuusto ja sipuluhilloke kuulostaa just mun jutulta.
VastaaPoistaNe sopivat tosiaan hyvin yhteen :-)
PoistaKuulostaa tosi herkulliselta!
VastaaPoistaTätä on meillä tehty muutamaan kertaan :-)
PoistaJuustopiirakat on koko talven parasta lohturuokaa ja lasi viiniä tykö :)
VastaaPoistaOi kyllä - muuta ei tarvita. Vähän vihreää salaattia ja nuo mainitsemasi ja ilta on täydellinen :-)
Poista