perjantai 16. joulukuuta 2016

Joulun kolme parasta kakkua

Mitkä ovat joulunajan parhaita tuliaisia? No herkulliset kuivakakut tietenkin!

Tässä minun tämänhetkinen kärkikolmikkoni tähän vuodenaikaan. Kaikki testattuja herkkuja, joita on tehty jo useamman kerran - isoina ja pieninä.

Englantilainen hedelmäkakku vähän tuunattuna maistuu ja säilyy,
Karpalo-valkosuklaakakku on upean näköinen ja herkullisen makuinen
Taateli-inkiväärikakku karamellikuorrutuksella takaa leipojan suosion tilanteessa kuin tilanteessa,

Alla siis ohjeita arkiston kätköistä, vaikka eivät nämä sinne jää pölyttymään. Tänä vuonnakin ovat kaikki reseptit jo olleet käytössä eikä joulu ole vasta kuin viikon päästä.

(Olemme muuten jääneet koukkuun La Fermière-jugurtteihin. Ne ovat herkullisen makuisia, mutta myös jäljelle jäävät purkit ovat ihan mahtavia askarteluun tai keittiökäyttöön.


 Tertun englantilainen hedelmäkakku


Tämä on taas kummitädin reseptejä, pikkuisen omaan makuun muutettuna. Höysteitä nimittäin saa muutella ihan mielialan ja omien lempparien mukaiseksi. 

200g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl rusinoita (tämän jätän aina välillä pois) 
1 pikkurasia (100g) hillottuja hedelmäpaloja tai sukaatteja
2 dl manteli- tai hasselpähkinärouhetta (tai sekoitusta)
1 pieni rasiallinen cocktail-kirsikoita pilkottuina

Vaahdota voi ja sokeri. Parhaiten tämä onnistuu, kun voi on lähellä huoneenlämpöä. Lisää kananmunat yksitellen, jokaisen jälkeen hyvin vatkaten. Sekoita loput aineet ensin keskenään ja kääntele ne sitten voi-sokeri-munapohjaan. Pähkinät ja kuivat hedelmät on hyvä jauhottaa ennen varsinaiseen taikinaan lisäämistä. Tämä edesauttaa niiden jakautumista tasaisesti kakun sisälle. Muuten ne jämähtävät helposti joko pohjalle tai nousevat kellumaan... lajista riippuen.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 150-175 asteessa noin tunnin ajan. Vastusta kiusausta katsoa uuniin ainakin ensimmäiset 45min, ettei kakku laske.




Karpalo-valkosuklaakakku 

Tämä on aina yhtä näyttävä. Syödessä karpalot pirskahtelevat kirpakkaa makeaa suuhun täyteläisen valkosuklaan kaverina. 

200g huoneenlämpöistä voita
2,5dl sokeria
3 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1/2tl suolaa
100g valkosuklaata
1 korkillinen appelsiininkukkavettä
1dl turkkilaista jugurttia
2dl pakastekarpaloita

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen reippasti vatkaten jokaisen jälkeen.

Sekoita kuivat aineet ja lisää ne taikinaan rouhitun valkosuklaan kanssa. Kaada joukkoon appelsiininkukkavesi, jugurtti ja karpalot. Sekoita.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.

Paista uunissa 175 asteessa noin 50min. Anna jäähtyä hetken aikaa ja kumoa kakku. 

Kun kakku on kokonaan jäähtynyt, valuta pinnalle sulatettua valkosuklaata ja koristele marjoilla.






Inkivääri-taatelikakkuset 

Toisinaan voi kuivakakun tehdä pienenä versiona eli kakkusina, toisinaan se maistuu nimenomaan isona ja mehevänä. 
200g (1pss) kuivattuja taateleita
1tl ruokasoodaa
3dl kiehuvaa vettä

Sekoita taatelit, kiehuva vesi ja sooda kulhossa. Jätä likoamaan ja jäähtymään.
Nosta voi pehmenemään huoneenlämpöön.

75g voita
vajaat 3dl ruskeaa sokeria (muscovado, fariini, ruoko...)
3 kananmunaa
2tl jauhettua inkivääriä 

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Hiero pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.  LIsää inkivääri. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten jokaisen jälkeen.

3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti. Lisää taatelit ja liotusneste. Sekoita löysäksi taikinaksi.
Jaa taikina silikonisiin muffinssi- tai kakkuvuokiin.

2-4 palaa hillottua inkivääriä pieninä palasina.

Ripottele inkivääripalasia kakkusten päälle vuokiin ja paina ne taikinaan.
Paista uunissa 25-30min. (Keitä isoa 40-50min) Tarkista kypsyys tikulla. Kun tikku nousee puhtaana kakkuset ovat kypsiä.


Kinuskikuorrutus
.
Sekoita 2dl kuohukermaa ja 2dl fariinisokeria keskenään. Keitä kunnes seos saostuu. Anna jäähtyä. Levitä kakkusten päälle ja ripottele hienonnetulla hillotulla inkiväärillä. 

Kuorrutus tekee kakut melkein ylimakeiksi. Jos haluat vähemmän imelää, jätä kuorrutus pois ja ripottele kakkusten päälle vain tomusokeria.



Mitkä ovat teidän joulunne lempparikakut? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!