tiistai 6. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän herkkuja - chorizorullia ja ihan parasta poroa

Sen verran hyvää oli tämän itsenäisyyspäivän lounasmenu, että pitää laittaa tännekin muistiin, Ihan siltä varalta, että inspiraatio ensi vuonna on taas hakusessa - tai sopivathan nämä tietysti myös uuden vuoden herkutteluun, jos joku sattuu innostumaan,,,


Itsenäisyyspäivämenu 2016

Chorizo-rullat ja vihreää 

Timjaminen porofilee sipulihillokkeen ja lisukkeiden kera 

Mozartinkuulia ja vaahtokarkkisuklaita 

ruokajuomana: Château Beaucaillou 2013 (St Julien) 




Joulukuu on meillä voitaikina / torttutaikinakuukausi. Ensin sitä tungetaan vohvelirautaan, sitten tehdään torttuja ja sitten ruvetaan soveltamaan. Joka vuosi löytyy jokin uusi herkku ja tänä vuonna siksi osoittautuivat chorizorullat.

Muuta ei tarvitse tehdä kuin levittää torttutaikinalevyt. Sitten päälle vuorotellen tuorejuustoa (pippurimaustettua tänään), kypsän chorizo-makkaran paloja ja emmental-raastetta. Levy rullalle. Päälle voitelu munalla ja lisää juustoa,

Uunissa 200 asteessa kestää noin 20-30min ihan uunista ja rullan paksuudesta riippuen. Sitten annetaan hetki seistä ja leikataan sellaisiksi parin suupalan kokoisiksi. Tarjoillaan jonkin vihreän kanssa.

Vihreäksi valikoituivat valkolupiinin versot - ihan uusi tuttavuus sekin. Rapsakkaa ja vähän herneenversolle maistuvaa (hitusen ehkä makeampaa). Hyvin maistui,



Pääruoaksi sulatin poron fileetä pakkasesta. Seuraksi tehtiin sinihomejuustolla höystetty palsternakka-päärynävuoka, punajuurta , duchesse-perunoita sekä ihan sikaonnistunut sipulihilloke.

Poro

Ihan ensimmäiseksi laitettiin fileet maustumaan eli siivottiin pienet kalvot pois, suolattiin ja hierottiin timjamilla ja laitettiin kelmun sisään odottelemaan muutaman katajanmarjan kanssa.
Fileen kypsentäminenhän vie pannulla voin ja oliiviöljyn sekoituksessa vähän keskilämpöä kuumemmassa vain muutaman minuutin per puoli, joten se kannattaa tehdä aikalailla loppuvaiheessa, vaikka lihaa sitten kymmensen minuuttia vielä folioon käärittynä seisottaisikin ennen leikkaamista.


Sipulihilloke 

Siivuta kolme isoa keltasipulia ja muutama salottisipuli. Kuullota kattilassa voin ja oliiviöljyn sekoituksessa, suolaa hieman ja sekoita joukkoon iso kourallinen kuivattua timjamia.

Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää joukkoon loraus punaviiniä, 3rkl mustaherukkahilloa, 1rkl ruskeaa sokeria ja loraus balsamicoetikkaa (laitettiin viikunalla maustettua tällä kertaa). Sitten vaan haudutetaan kannen alla muita ruokia tehtäessä. Jos hilloke näyttää liian nestemäiseltä, anna lopussa poreilla hiljalleen ilman kantta.


Palsternakka-päärynävuoka

Leikkaa pari palsternakkaa palasiksi, ripottele niille suolaa ja kierittele oliiviöljyssä. Laita uuniin 200 asteeseen 15 minuutiksi.
Leikkaa iso päärynä palasiksi ja sekoittele uunivuokaan palsternakan seuraksi.
Ripottele lopuksi pinnalle sinihomejuustoa ja anna olla uunissa, kunnes se on sulanut. Lisää pippuria makusi mukaan.

Punajuuret olimme kypsentäneet jo edellistä ateriaa varten foliopaketissa suolalla, timjamilla ja vaalealla balsamicolla höystettyinä. Nyt vaan kuumennettiin, eikä muuta tarvittu. Ihan "au naturel".


Duchesse-perunoihin löytyy ohje jo täältä...



Jälkkäriä ei kukaan ollut ehtinyt sen kummemmin miettimään, joten mentiin suklailla. Hyvin kelpasivat nekin.

Nyt on sitten syöty jo perinteisetkin tortut ja kohta pitää sytyttää kynttilät ikkunalle, ja komentaa pojat pois pelaamasta telkkarin vierestä, kun Linnanjuhlat alkavat, En tiedä katsooko niitä kukaan tänä(kään) vuonna kovin keskittyneesti, mutta pitäähän niiden nyt edes vähän aikaa olla päällä. Ihan vain perinteen vuoksi,


Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille! 



2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa ihanalta koko itsenäisyyspäivän menu! Meilläkin oli suklaata, sitä sinivalkoista, ja hyvin hävisi. Poro kyllä kuulostaa ihan parhaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - suklaa toimii aina! Meillä ei ole kauhean usein syöty poroa, mutta nyt sain työkaverin kautta suoraan tuottajalta. Oli kyllä todella hyvää.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!