sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Lempparien lemppari eli savupaprikajauhe

Onko teillä jokin sellainen mauste (tai maku), johon huomaatte palaavanne uudelleen ja uudelleen? 

Minulla on sellaisia selkeitä kausia. Osin ne riippuvat vuodenajasta ja sesongista tai vastaan osuvista aineksista. Sitten on niitä, jotka kulkevat mukana vuodesta ja ruoasta toiseen.

Jälkimmäisiä edustaa savustettu paprikajauhe. Siitä lähtien, kun sitä muutama vuosi sitten ensi kertaa maistoin, on kotona ollut vähintään purkki kaapissa, eikä se siellä pääse vanhenemaan. Itse asiassa tungen sitä ehkä vähän turhankin ahkerasti joka paikkaan.

Meidän suosikkimme on tuo dulce eli makeampi ja vähemmän tulinen. Hot on ihan ok, mutta minusta tuon miedomman savuisuus on vahvempaa ja tulee nätimmin ruoassa esille. Makuasia tietysti.

Siis missä ruoassa? No...


 • Lohkoperunoiden (ja muiden juuresten) mausteena uunissa savupaprika on ihan lyömätön,
 • Samoin kanan (kuten esim täällä  tai täällä ) ja possun (täällä ja nyhtöpossunkin maustaa ) seurassa kavereinaan vaikka sitruuna, valkosipuli, timjami ja kaneli. 
 • Kaikki sellainen, jossa on paprikaa tai tomaattia tai sipulia saa ihanan säväyksen herkkujauheesta. Niinpä sitä löytyy meillä keitoista ja padoista. 
 • Viimeksi sillä maustettiin myös majoneesikastike (tai jugurttikastike, en nyt ihan muista). 

Lyhyesti sanottuna, tämä sopii ruokaan jos toiseenkin ja on keittiössämme paikkansa ansainnut.
Nykyään savupaprikajauhetta myös löytyy ihan marketeistakin (niistä hyvin varustetuista), joten siitä vaan kokeilemaan.

Vai joko tämä on teilläkin kaapin vakiovaruste? 

8 kommenttia:

 1. Tuo kuuluu meidän elo-syyskuuhun kun kokkaillaan Espanjaa :) Muuten minulla pitää olla aina timjamia käsillä, on orpo olo keitellä ilman lempiyrttiäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi, timjami on myös ihanaa. Meillä kasvaa pihalla sitä vuodesta toiseen sinnittelevä pieni puska. Siitä saa ihanaa tuoksua ja makua ruokaan jostain kesäkuusta joulukuulle. Nyt on kieltämättä pieniä vierotusoireita ja odotan kevättä...

   Poista
 2. Minulla on aina savupaprikaa kaapissa;ostan sitä irtopainossa tarvittavan määrän.Mutta joku aika sitten lähiseudun megamarketissa oli just noita espanjalaisia kivoja purkkeja,ja tosi edullisesti.En ostanut kun ajattelin että seuraavalla kerralla.Ja seuraavalla kerralla ne olivat loppu...Etiopialainen Berbere-maustesekoitus on myös sellaista mitä on pakko olla kaapissa. Se on loistava maustaja niin moneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Berbere-sekoituskin kuulostaa mielenkiintoisen eksoottiselta...

   Poista
 3. Minun suosikkini on myös se makea pimenton, kaapista löytyy myös hot, mutta jotenkin tuo toinen on aromaattisempi! Mausteita muutenkin löytyy pari vetolaatikkoa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HIh, minä olen tarkoituksella koittanut käyttää purkkeja ja paketteja loppuun ja nyt aletaan olla siinä tilanteessa, että pitää täydentää varastoja...

   Poista
 4. Mistäs tuota saa ostettua? Ei ainakaan paikallisessa marketissa osunut silmään, eikä nettihakukaan tuolla McCormick:lla ollut antoisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joissain City Marketeissa olen nähnyt savupaprikajauhetta (esim. Turun Länsikeskuksessa), mutta riippuu ilmeisesti kunkin kaupan tilaajan osaamsesta. Kannattaa varmaan K-kaupoissa kysellä, sillä eikös niihin tuollaiset tavarat tule keskusvarastoista ja siis ovat kaikilla tilattavissa?

   Poista

Ilahdun aina kommenteista!