maanantai 4. tammikuuta 2016

"Ai jaa, nyt sä otat kuvia puoliksi syödystä sopasta...", ihmetteli isäntä


Joo, tiedän - Tuo kuva on oikea ruokastylistin painajainen, mutta kun blogitekstissä kuuluu aina olla joku kuva. Ai, eikö? No, tuo nyt kuitenkin on. Linssikeitto oli hyvää kuvasta huolimatta.

Keskeneräisenä ja hutiloituna tuo myös kuvaa hyvin tämän aamun tunnelmia. Innokkaana lähdin aamulla pirtsakassa pakkasessa pyhätauon jälkeen töihin, Matkasin bussilla, kuljin metrolla ja päästyäni päätepysäkille nousin rullaportaisiin. Silloin se iski. Muistin jotain. Läppäri... tuo tärkein ja välttämätön työvälineeni. Se odotteli edelleen kiltisti kassissa olohuoneen nurkassa.

Ei siinä muu auttanut kuin vaihtaa rullaportaiden yläpäässä suunta alaspäin ja matkata kohti kotia. Että sellainen työpäivä tänään. No, ei vaiskaan. Tein etänä ihan hyvän päivän. Onneksi ei ollut mitään kriittisiä tapaamisia, joita ei olisi saanut siirrettyä.

Toivon kuitenkin, että tämä ei ole mikään ennakkotapaus ja vihje vuoden jatkosta. Huomenna pitää skarpata. Jos pääsisi edes toimistolle saakka..

Etäpäivä oli kuitenkin ihan mukava. Ulkona on sen verran kylmää (miten se voikin lämpimien syyskelien jälkeen tuntua niin jäätävältä), että kuuma linssikeitto oli paikallaan. Itse tehdyn pataleivän kera se oli aidosti talvinen lounas. Mainitsinko jo sen olleen myös todella maukasta?

Kotoinen linssikeitto 

3dl punaisia linssejä (huuhtele ne paketin ohjeen mukaan)
2 keltasipulia
1 punainen paprika
2 porkkanaa
2 varsisellerin varsi
1tl savupaprikajauhetta (dolce)
0,5tl chilijauhetta (espelette)
suolaa & pippuria
1 kasvisliemifondikuutio

Leikkaa sipuli siivuiksi, pilko paprika, porkkana ja varsiselleri pieniksi kuutioiksi. Laita vedenkeittimeen vettä kiehumaan.

Kuullota sipulia muutama minuutti kattilan pohjalla oliiviöljyssä suolaripauksen kanssa. Kaada joukkoon porkkanat, paprika ja selleri. Sekoittele muutama minuutti.
Ripottele päälle savupaprika ja chili, kierrä mustapippuria muutama kierros myllystä. Sekoita taas.

Kaada joukkoon linssit ja liemikuutiofondi. Sekoita ja kaada päälle niin paljon vettä, että kasvikset ja linssit huljuvat väljästi. Anna poreilla vähintään 15min.

Toiset haluavat linssit suurin piirtein kokonaisina.  minä tykkään, kun ne melkein muussaantuvat. Siksi keitin keittoa yli puoli tuntia, vaikka paketin mukaan 10min olisi riittänyt. Parasta keitto oli seuraavana päivänä lämmitettynä. Sitä jäi juuri lounaaksi. Väljensin vedellä kun rupesin lämmittämään, mutta jätin kuitenkin suht paksuksi.


4 kommenttia:

  1. En ole erityisesti keittoihminen,mutta kylmän tullessa keitotkin kelpaavat ja erityisesti linssikeitto,jota olen 2 viikon aikana tehnyt jo 3 kertaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linssikeitto on ihanaa ja sitä tulee tehtyä aivan liian harvoin. Tosin voi olla, että saisin vähän kommenttia, jos parin viikon aikana olisi samaa keittoa pöydässä useampaan kertaan tehtynä (tähteet kyllä käyvät perusteluna, pitää varmaan tehdä 10l kattilalla seuraavan kerran)

      Poista
  2. Meillä varsinkin käteväisäntä tykkää keitoista. Perus vastaus kysymykseen, mitä tänään syötäisiin on.... jotain keittoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitot ovat hyviä, mutta meillä niitä teen minä :-) Isännän bravuurit ovat vähän toisella suunnalla.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!