torstai 27. elokuuta 2015

Pihainspistä eli härkäpapubruschetta


Olen aiemminkin hehkuttanut härkäpapuja puutarhakasveina. Niiden herkät kukat kaunistavat pihan kuin pihan ja pavut maistuvat herkulliselta monella tavalla. Viime vuosina on härkäpapuja näkynyt myös myytävänä marketeissa, mikä on mukava lisä valikoimiin. Tässä välissä ne menivätkin miltei pelkästään rehukäyttöön.

Viimeksi syötiin nuudeleita, tänään sadonkorjuun tuloksista osa päätyi leivän päälle ja herkuteltiin bruschettalla. Nam!

Härkäpapubruschetta

Laita pieneen tehosekoittimeen muutama desi härkäpapuja (perattuina ja isommat pavut kuorittuina ulkokuorestaan). Lisää joukkoon ripaus suolaa, kourallinen mintunlehtiä, pippuria myllystä ja oliiviöljyä kunnon loraus.Surraa karkeaksi seokseksi ja lisää öljyä tarvittaessa. 

Paahda maalaisleivän siivuja pinnalta rapeiksi ja hiero leikatulla valkosipulinkynnellä. Levitä päälle vihreää härkäpapumössöä. Ripottele vielä Espelette-chilijauhetta ja fetajuustoa.

Lopuksi voi pinnalle valuttaa vielä hieman oliiviöljyä. 

Pelkällä bruschetalla ei elä, mutta ketään ei huvittanut kokata. Isommat lapsetkin juoksivat kuka missäkin aktiviteetissa ja saivat (tällä kertaa) luvalla tulla myöhässä ruokapöytään. Keräsimme siis lautasella jääkaapista löytyviä juuston ja savukalan paloja ja täydensimme kinkkusiivuilla. Toiselle lautaselle kerättiin eilisen tortilloista jääneet kasvissuikaleet ja kolmannelle koottiin yksi lempisalaateistamme.

Paahdetut paprikat ovat kotonatehtyinä ihania, mutta purkistakin ihan mukiinmeneviä. Vanha Nigellan ohjelmasta bongattu resepti (vähän riisuttuna versiona) ei petä koskaan.
Siitä on tullut meillä pikainen vakioherkku, joka päätyy pöytään enemmän tai vähemmän säännöllisesti.

Manteli-paprikasalaatti 

Paahda paprikat ja leikkaa suikaleiksi (tai nostele purkista ja pilko) 
Levitä suikaleet lautaselle ja ripottele päälle fetajuustoa ja paahdettuja manteleita. Valuta vielä hiukan oliiviöljyä ja pyöritä myllystä pippuria. Muuta ei tarvita, vaikka toki joukkoon voi silputa vaikka minttua tai muuta lempiyrttiäsi. 

Tämän päivän sadonkorjuusta vielä toinen kulhollinen härkäpapuja ja pyöreät kesäkurpitsat odottavat huomisillan inspraatiota. Mitähän kivaa niistä keksisi? Isäntä puhui jotain "des courgettes farcies".

Tämä on kyllä ehdottomasti kesän parasta aikaa!

3 kommenttia:

  1. Mä tein näistä risoton. Härkäpapuja, simpukoita, purkkiherneitä... muistelisin. Tilkka valkoviiniä ja jotain chiliä. Oli hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus laiskakin kana löytää pavun.

      Poista
    2. Nam, kuulostaa herkulta. Täytyykin pitää tuo mielessä, jotain riisin kanssa tässä pohdittiinkin.
      Ja parhaiksi resepteiksi osoittautuvat yleensä ne vähän sattumalta syntyneet :-)

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!