maanantai 23. helmikuuta 2015

Nyhtöleipää


Nyhtöpossua, nyhtökanaa, nyhtösitä ja nyhtötätä ja nyt sitten on vuorossa nyhtöleipä. Olinhan minä tästäkin kuullut jo aiemmin, mutta vasta nyt tuli kokeiltua Kotiliedestä bongatulla reseptillä. Ihan hyvää, vaikka meillä kyllä taidettiin taaskin leikata veitsellä eikä nyhtää...

Teki myös hyvää vähän leipoa itsekin jotain. Kakkuhaaste on ihan jäissä ja kiireiden takia muutenkin on jäänyt sekä ruoanlaitto että leipominen aikalailla perheen miesväen kontolle. Hyvin ovat selvinneetkin, niin kuin Instagrammia seuranneet ovat voineet todeta.  Äidin kontribuutio leivontarintamalla on rajoittunut lähinnä juurikatastrofiin (kuvat Instassa nekin) - tässä todettakoon vain, että sekä haisi että näytti pahalta. Uutta yritystä ei liene tiedossa ihan heti ennen kuin ehdin aiheeseen taas oikeasti vähän perehtyä ja keskittyä tekemiseen. Jotain tein pieleen, vaikken tiedä mitä. Ehkä kiireinen ja vähän stressaantunut leipuri lähettää negatiivisia aaltoja, jotka koituivat herkän juuren kohtaloksi. Maailma on julma.

Mutta tässä nyt tuo nyhtöleipä niin kuin minä sen tein.


Nyhtöleipä

2,5dl maitoa
1rkl sokeria
noin 7dl vehnäjauhoja
pussillinen kuivahiivaa
pari lorausta oliiviöljyä
pari hyppysellistä suolaa

Lisäksi 25g pehmeää voita, pari isoa kourallista mozzarellaraastetta, kuivattua oreganoa ja dukka-maustetta (hasselpähkinärouhetta, mantelirouhetta, jeeraa, korianterinsiemeniä, seesaminsiemeniä ja suolaa sekaisin).

Sekoitetaan lämmin maito, sokeri, hiiva ja puolet jauhoista. Sekoitetaan muutama minuutti. Lisätään loput aineksista ja vaivataan koneella vielä viitisen minuuttia. Taikina vaikutti melkein liian kovalta, mutta nousi kuitenkin nätisti, kun pidettiin liinan alla 30 minuuttia.

Kaulitaan taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi ja levitetään voi, mozzarella, oregano ja mausteet päälle. Leikellään ruuduiksi.
Minä jatkoin leivän kokoamista siten, että laitoin aina kolme ruutua päällekkäin, taitoin kahtia ja asettelin leipävuokaan avoimet reunat ylöspäin ja taitos kohti pohjaa.

Sitten taas liina päälle, odotellaan puoli tuntia ja sitten paistetaan puolisen tuntia 200 asteessa.

Eihän tämä ihan lehden ohjeen mukaan mennyt (tietenkään),mutta lopputuloksena oli ihanan mausteinen ja pehmeä leipä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!