lauantai 5. marraskuuta 2016

Kyselyn tulokset - eniten hypetystä, vähiten tykkäämistä (?)

Joka puolella puhuttiin (ja puhutaan vähän vieläkin) erilaisista "lihankorvikkeista", joita markkinoille ilmaantui useampia samoihin aikoihin. Minua alkoi kiinnostamaan, paljonko näitä sitten oikeasti käytetään / kokeillaan ja päätin kysellä asiaa. Tuloksia löytyy alta.


Pelkkää hypetystä? 

Ihan ensimmäiseksi pitää ihmetellä, eikö hypetyksessä sittenkään ole perää. Minä jotenkin oletin, että kaikkihan ovat kasviperäisten lihakorvikkeiden aiheesta vähintään sen verran kiinnostuneita ( ja todennäköisesti jo tuotteita kokeilleetkin), että käyvät nyt jotain ruksimassa.

Olin näköjään väärässä.

Vaikka pidensin kyselyn aukioloaikaa peräti pariin kertaan, tuli vastauksia vain 32 ja niistäkin 20 (myötätunnosta?) kanssabloggaajilta...

Ensin kuvittelin vastaamattomuuden johtuvan siitä, että vastauksia olisivat antaneet vain tuotteita jo kokeilleet. Osaksi näin varmaan onkin, mutta onhan tuolla sentään 5 / 32, jotka eivät vielä ole kokeilleet eli yli 15% vastaajista ei ole näitä lihankorvikkeita kokeillut, mutta vastasi silti.

Vaihtoehdot? 

Ylivoimaisesti eniten oli listaamistani tuotteista kokeiltu Härkistä. Yli 2/3 oli kokeillut vähintään kerran.

Härkis myös herätti eniten tosi positiivisia kommentteja (43% kokeilleista), vaikka ei Mifu jäänyt kuin karvan verran (42% kokeilleista). Nyhtökaura puolestaan tuntuu aiheuttavan lievää hämmennystä. Onkohan se kuitenkin jotenkin liian eksoottinen? Vain 19% kokeilleista mainitsi sen kelpaavan ruokapöydän vakiovaihtoehdoksi tai nousevan ehdottomaksi suosikiksi.

Antamieni kolmen etukäteisvaihtoehdon lisäksi oli yksi vastaaja kokeillut tempeä ja toinen kuivattua härkäpapurouhetta. Molemmat todettiin ok-vaihtoehdoiksi silloin tällöin.

Noin yleisesti ottaenkin tuntuvat vastaajat olevan vaihtoehtoihin suht tyytyväisiä. Yhdessäkään vastauksessa ei tuotetta tyrmätty kokonaan. Tosin Nyhtökauraan suhtauduttiin taas eniten varauksella. Melkeini kolmasosa (31,25% kokeilleista)  mietti, että "voisi ehkä antaa toisenkin mahdollisuuden tuotteelle". Kaikkiaan Nyhtökauraa kokeilleet eivät siis olleet mitenkään erityisen innostuneita kuitenkin eniten hypetystä saaneesta tuotteesta.

Aika näyttää tuleeko Nyhtökaurasta suomalaisen ruokapöydän vakio, vai laantuuko käyttö ensimmäisten kokeilujen jälkeen. Hypetys myös koettiin kommenteissa välillä liialliseksi, jopa kokeilusta karkottavaksi.MIKSI NÄITÄ KOKEILLAAN? 

Ihan odotetusti oli suurimpana motivaationa halu lisätä kasvisruokien osuutta ruokailussa tai yksinkertaisesti kasvissyöjän halu laajentaa valikoimaa ruokapöydässään. 9/22 vastausta 

Ruoasta kiinnostuneet (lukevat ruokablogeja!) ihmiset myös ovat yksinkertaisesti uteliaita uutuuksien suhteen. Myös 9/22 vastausta.

Jonkun verran oli kriittisiä vastauksia ruoan prosessoimisesta ja vaikka hypetyksen päinvastaisesta vaikutuksesta haluun kokeilla.KOMMENTTEJA

Hauskasti kommentit vaihtelivat laidasta toiseen. Niistä saa jo hyvän kuvan monitahoisesta suhtautumisesta "lihankorvikkeihiin" ja niiden kokeilukokemuksiin.

Härkiksen kohdalla mietittiin, miksi käyttää erillistä tuotetta, kun voi käyttää papuja ja papumaista makua ja koostumusta hieman vierastettiinkin. .

"Yllättävän hyviä, mutta toisaalta saattaisin korvata pavuilla Härkistä" 

"Härkis ei ollut ihan omaan mieleeni, vähän jauhoinen ja pavun maku tuli liikaa läpi" 

"Itse pidin, mutta pojat eivät niinkään. Sekoitin Härkistä jauhelihan joukkoon, tunnistivat pavun maun"


Toisaalla taas oli Härkis onnistuneesti piilotettu perheeltäkin.


"Härkikseen jäin ihan koukkuun, sitä pitää olla aina jääkaapissa. Upposi lihapullataikinaan ja siten pahaa-aavistamattomalle, ennakkoluuloiselle perheellekin" 

"Tein pihvejä Härkiksestä. Olivat kuin jauhelihapihvejä. Toimii"Mifu koettiin raejuustomaiseksi, mikä saattoi miellyttää vai vähän häiritä.

"Mifu muistutti aika paljon raejuustoa, mutta esim. makaroonilaatikossa vois olla aivan kiva" 

"Mifusta pidin paljon. Varsinkin maustetut versiot sopivat hyvin salaatteihin, sekä jauhelihan sekaan täydentämään sitä"

"Mifu ei kiinnosta. Tuote tuo mieleen raejuuston."

Esille nousi myös Mifun erilaisuus puhtaasti kasvipohjaisiin tuotteisiin verrattuna. 

"Mifua en syö, koska se ei ole vegaanista"Nyhtökaura herätti kommenteissakin lievää hämmennystä, mutta myös ihastusta.

"Nyhtökaurasta en saanut itse tehtyä kovin hyvän makuista, mutta ravintoloissa syödyt versiot ovat olleet kyllä erittäin hyviä" 

"Tykkään eniten nyhtökaurasta. Sen koostumus on mun mielestä paras"Tällaista tällä kertaa. Ihan mielenkiintoista oli seurata vastauksia, vaikka niitä lukumääräisesti aika vähän olikin. Toivottavasti piditte tekin.

Kiitokset kaikille vastanneille! 


26 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista nähdä millainen elinkaari näille tulee, ovatko hetken innostus vai tuleeko näistä enemmän kuin trendituotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on - jotenkin tuntuu, että jo nyt on hiljentynyt. Tai sitten en vaan ole viime päivinä ehtinyt seuraamaan mitään.

   Poista
 2. Ainakin omalla kohdalla nyhtökauran kokeilemattomuus johtuu siitä, että en vieläkään ole saanut sitä kaupasta täällä Lahdessa. Härkis on ok, mutta olen aika tottunut käyttämään ihan kokonaisia papuja. Mifu ei mielestäni juuri eroa raejuustosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakn nyhtökauran saaminen oli ihan semmoinen onnenkantamoinen. Mifu on minustakin ihan raejuustoa, en edelleenkään oikein ymmärrä sen funktiota. Härkis on vieläkin kokeilematta.

   Poista
 3. Itse en ole vielä näistä yhtäkään kokeillut, mutta jos käsiini sattuu heposti kaupassa joku näistä ja saan kivan inspiraation, niin miksi ei. Oumph!'a olen kokeillut kaksi kertaa, toiseen ruokaan se sopi ja oli hyvää, toisessa se osoittautui katastrofiksi. Mulla on ehkä muutenkin vähän ristiriitainen fiilis näistä, en oikein tykkää siitä ajatuksesta että nämä ovat "korvikkeita". Toisaalta uskon, että innostuisin enemmän näistä jos nämä olisivat "itsenäisiä" raaka-aineita joita käyttämällä tehdään hyvää ruokaa, jotain luovaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuo korvikeajattelu on hivenen harmittavaista, mutta sillä noita nyt enimmäkseen tunnutaan markkinoitavan

   Poista
 4. Löysin itse ensimmäistä kertaa kaupasta nyhtökauraa ja huomenna pitäisi googlailla joku sopivin resepti ensitestausta varten. Jännän äärellä ollaan!

  VastaaPoista
 5. Tosi mielenkiintoinen kysely! Oli jännittävää, että nyhtiksestä ei tykätty niin paljon, vaikka siitä on ollut suurin hypetys. Mifun ja härkiksen tulokset taas oli mun mielestä odotettavissa. Tempeä soisin ihmisten myös kokeilevan enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin vähän yllätyin. Tempe on minullekin ihan vieras. Pitää joskus kokeilla.

   Poista
 6. Mukava lukea tulokset ja mielipiteitä. hä Härkiksen lumoissa ja Mifun kanssa kamppaileva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on aina kiva tehdä näitä kyselyjä ja katsella, mitä ihmiset "oikeasti" asioista tuumailevat.

   Poista
 7. Mielenkiintoista kyllä nähdä mitä ihmiset on mieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on - siksi näitä kyselenkin aina välillä. t: yks utelias ;-)

   Poista
 8. Mielenkiintoista. Härkis on edelleen kokeilematta, mifua ostin, mutta olen syönyt ne kylmänä. Jotenkin vaan niin raejuustoa, jota olen ennenkin heittänyt lämpimiin ruokiin. Tämä taas on sellaista kuivaa ja narskahtelevaa, olisiko sen muoto/rakenne voinut olla toisenlainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Mifu on ihan niin kuin raejuustoa paitsi kovempaa. Ihan ok paistettuna. Härkis on minullakin vielä kokeilematta. Täytynee pistää toimeksi.

   Poista
 9. Mielenkiintoinen kysely. Itsellä on kyllä jäänyt vielä kaikki kokeilematta, ehkä joskus.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii. Ehkä nyhtökauraakin on jossain vaiheessa jopa paremmin saatavilla.

   Poista
 10. Mifu on edelleen multa kokeilematta, joku siinä ajatuksena tökkii. :) Mut mielenkiintoinen kysely. Ja tänäänkin löyty ruokapöydästä nyhtökauraa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mifu onkin aika jännä tapaus. Ei taida jäädäm meilläkään vakiokäyttöön.

   Poista
 11. Nyhtökaura taitaa olla hieman haastavampi raaka-aineena. Monet sanovat siitä tulevan helposti vetistä. Suurin ongelma sen kanssa lienee kuitenkin huono saatavuus. Uskon että meillä näitä kaikkia saattaa näkyä välillä vaihtelun vuoksi, mutta tuskin kovin usein sekasyöjiä kun ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ristiriita hypetyksen ja saatavuuden ja käytön haastavuuden kesken saattaa hyvinkin vaikuttaa kokemuksiin tuotteen osalta.
   Kai meilläkin noita aina välillä taas pöytään hankitaan, mutta aika sekasyöjiä ollaan. Ja meillä itse asiassa näyttävät uppoavan "oikeat" kasvisruoat näitä paremmin.

   Poista
 12. Mielenkiintoinen tutkimus. Itselläni on vielä nuo lihankorvikkeet kokonaan kokeilematta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii - eiköhän noita ole markkinoilla vielä ainakin jonkin aikaa.
   Minustakin on aina jännä kuulla ihmisten mielipiteitä eri aiheista.

   Poista

Ilahdun aina kommenteista!