maanantai 24. lokakuuta 2016

Linssikeittoa äidille


Onko teidän mielestänne linsseissä jotain vikaa? Maistuuko linssikeitto suussanne kamalalle? 

Minusta vastaus molempiin on ei. Yleensä pidän lähes kaikista linssiruoista ja tämä keitto on sieltä herkullisimmasta päästä - vaikka itse sanonkin.

Menestys meidän huushollissamme jäi kuitenkin lievästi sanottuna surkeaksi. Miesväestä ei tainnut kukaan maistaa lusikallistakaan. Minun mielestäni tuo suoraan jäävää heidät kommentoimasta, mutta vastassa oli neljä eri irvistyksen tasoa, kun yritin tarjota keittoa päivällä, illalla ja jossain muussakin välissä.

Miksi sitten tarjosin? No, kun innoissani tein aika ison kattilallisen ja vaikka keitosta tykkäänkin, niin ehkä viikko putkeen samaa olisi kuitenkin jo vähän liikaa. Osa siis päätyi pakkaseen odottamaan seuraavia etäpäiviä (ei vielä tämän viikon, mutta ehkä sitten jo seuraavan)

Sen myönnän, että heti keittämisen jälkeen oli palsternakka vähän turhan voimissaan. Kannattaa odottaa seuraavaan päivään. Silloin maut ovat tasaantuneet ja keitto parhaimmillaan. Ihanteellista siis myös lokakuun arki-illan vieraita varten. Sopat ovat muutenkin minusta mahtavia vierastarjottavia. Sopivan rentoa, mutta parhaimmillaan lämmittävää ja makunystyröitä hivelevää.

Niin, ja lisukkeethan tekevät sopasta kuin sopasta gurmeeta... Tähän soppaan pistin ensin Mifua ja Mimis lehtikaali (ja jotain muuta sekoitettuna) versoja ja oli ihan sikahyvää. Sitten tungin Mifun loputtua seuraavilla kerroilla myös avokadopaloja, eikä ollut ollenkaan huonoa sekään.


L
Äidin linssikeitto 

pari punasipulia
iso palsternakka
pari porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
2 kasvisliemifondikuutiota
1prk tomaattimurskaa (Mutti)
vettä
suolaa, pippuria
1tl savupaprikajauhetta
pari desiä punaisia linssejä

Mimi's versot lehtikaaliversoja
Mifua italialaisittain
avokadoa kuutioina

Kuori ja leikkaa sipuli, palsternakka ja porkkanat suurehkoiksi palasiksi. Kuori ja pilko valkosipuli.

Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja kuullota siinä sipulia hetkinen. Lisää valkosipuli, palsternakka ja porkkana ja sekoittele vähän aikaa. Mausta suolalla (maltillisesti, jos käytät reippaasti kasvisliemifondia), pippurilla ja savupaprikalla.

Lisää kasvisliemikuutiot ja tomaattimurska sekä vettä niin, että ainekset kelluvat väljästi. Anna kiehua puolisen tuntia pienellä lämmöllä, kunnes porkkanatkin ovat pehmenneet. Surraa sauvasekoittimella sileäksi.

Lisää linssit ja keitä kunnes kypsiä (katso ohje paketista). Jäähdytä keitto ja laita yöksi jääkaappiin.

Nosta keitto huoneenlämpöön vähän ennen kuin ryhdyt lämmittämään ja lämmitä se miedolla lämmöllä tulikuumaksi.

Paahda Mifu pannulla.

Tarjoile soppa kulhoihin ja ripottele päälle Mifua ja versoja.

2 kommenttia:

  1. Vähän sama juttu. Linssikeitto on meillä ennen muuta äidin ruokaa. Ihan hyvää mun mielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin minäkin tykkään, että on ihan hyvää. Ei vaan vakuuttelut auttaneet :-)

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!