tiistai 23. joulukuuta 2014

Encoren arvoiset porkkanat ja muutakin oranssia


Se on kuulkaas joulu mailla! Sisällä joulukuusi kimaltelee koristeissaan ja ulkona hehkuu... no ei ehkä ihan vielä hanki, mutta ihanan valkoista on kuitenkin! Sen verran siellä kuulemma oli lunta jo illalla, että pojat kaivoivat isot liukurinsa ja lähtivät pimeään mäkeen. Takaisin tuli lumiukkoja posket innosta hehkuen.

Joulu maistuu myös ruokapöydässä ja näin ennen varsinaisia jouluruokia se tarkoittaa meillä paljon oranssia sitrusta. Appelsiinit ja klementiinit virkistävät jo pelkästään kulhossa hehkuessaan, mutta juomana ja ruokana ne tuovat paitsi vitamiinipiikin flunssakauden viruksia vastaan, myös ihanaa makua ruokiin.

Viimeksi appelsiini päätyi maustamaan meillä jo perinteeksi muodostunutta endiivi-ankkasalaattia. Mikä siitä endiivin, sinihomejuuston, appelsiinin ja pähkinöiden yhdistelmässä voikin tehdä niin ihanan? Päälle vähän saksanpäjkinäöljyä ja siivut ankan rintafileetä.

Suurin tämän joulunalusajan makuelämyksistä koettiin kuitenkin yksinkertaisista porkkanoista. Bongasin Jamie Oliverin jouluohjelmasta pannulla makeaksi karamelisoituneet klementiiniporkkanat ja voi että... Nämä porkkanat tulevat saamaan itseoikeutetun encoren uudenvuodenaaton menussa!

Klementiiniporkkanat

Porkkanoita (8-10)
40g voita (+ hiukan hanhenrasvaa tai ankanrasvaa haluttaessa)
2rkl fariinisokeria
5 valkosipulinkynttä
timjaminoksia
2 klementiinin mehu
suolaa + pippuria

Kuori porkkanat ja leikkaa haluamiksesi paloiksi, mutta älä pilko liian pieneksi.

Sulata pannulla voi (ja linnunrasva) ja lisää siihen veitsen lappeella rikki painetut valkosipulinkynnet, sokeri ja timjami. Sekoita joukkoon porkkanat. Purista päälle vielä klementiinien mehu.

Anna kypsyä kannen alla vähän alle keskilämmöllä noin 20min. Poista kansi ja kääntele porkkanat karamelisoituneessa kastikkeessa. Anna vielä kypsyä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Suolaa ja pippuroi makusi mukaan. Nauti lisukkeena tai syö sellaisenaan.


2 kommenttia:

  1. NÄitä täytyykin kokeilla(tosin ilman hanhenrasvaa minulle;D) .Kiitos ja hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut hanhenrasvaa meilläkään ja hyvin maistui :-)

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!