tiistai 1. marraskuuta 2016
Kuukauden keittokirja : Villi joulu vegaani
Kyllähän minä jouluna kinkusta tykkään, mutta ei se estä kokeilemasta myös kaikkea muuta. Sami Tallbergin Villi joulu vegaani on ihanan inspiroiva kirja vaihtelua etsivälle.
En ole ihan varma, menisikö meillä vegaanijoulu läpi. Voi olla, että mutinat muuttuisivat jo ääneekkäämmäksi kapinoinniksi. Tosin täytyy kyllä sanoa, että kinkkua lukuunottamatta meillä on joulupöydässä lihaa vain lihapullat. Suurin osa tarjonnasta on salaatteja tai sitten kalaa. Ihan pelkästään kasviksilla en kuitenkaan usko koko joulunaikaa selvittävän.
Näin siitä huolimatta, että tässä kirjassa on monta houkuttelevaa kasvisreseptiä. Ehkä niistä osa päätyy joulupöytään, mutta ainakin pikkujouluaikaan noista löytyisi mielenkiintoista tarjottavaa lahjavalvojaisiin ja muihin kauden rientoihin. Puheenaiheetkin olisivat valmiina, kun alkujuomaksi lykkäisi vieraiden käteen Purppurasumua (punajuurta, mustaherukkaa ja muita marjoja) tai Ronskibiittiä. Muutenkin reseptit ovat kaukana tylsistä kasvisvaihtoehdoista. Näistä resepteistä löytyy väriä ja makua.
Ihan ensimmäiseksi meillä testattiin espanjalaistyyppistä perunapannua. Ei tuo ihan yhtä kauniilta näytä kuin kirjan kuvassa, mutta oli todella herkullista. Hieman laimean värinen annos oli maussaan täynnä erilaisia sävyjä. Makunystyrät hyrisivät ja olo oli tyytyväisen kylläinen jo pienenkin annoksen jälkeen.
Seuraavaksi meillä taitavat mennä testiin ainakin Paahdetut siitakesienet chili-seesamikastikkeella ja pasternakka suklaakastikkeella.
Lämmin papu-puikulasalaatti
(melkein kirjan reseptin mukaan)
iso loraus oliiviöljyä
8 salottisipulia
8 valkosipulinkynttä murskattuna
1tl paprikajauhetta
0,5tl jeeraa jauhettuna
pikkupullollinen valkoviiniä
1,5kg puikulaperunoita kuorittuna ja poikittain 6 osaan leikattuna
1 kasvisfondikuutio
kiehuvaa vettä
3 punaista paprikaa uunissa mustiksi paahdettuina, kuorittuina ja suikaloituina
1 ruukku timjamia silputtuna
1 ruukku persiljaa silputtuna
1 ruukku korianteria silputtuna
2 laakerinlehteä
suolaa ja pippuria
Kuumenna öljy pannlla. LIsää spiuli, timjami silputtuna, laakerinlehdet, paprikajauhe ja jeera sekä ripaus suolaa. Kuullota kymmenisen minuuttia,
Lisää viini ja anna kiehua kiivaasti muutama minuutti. Lisää perunat, kasvisfondikuutio sekä vettä sen verran, että perunat peittyvät hyvin. Anna poreilla hiljalleen, kunnes perunat ovat kypsiä (n.15min)
Sekoita joukkoon loput yrtit ja paprikasuikaleet sekä vielä hiukan oliiviöljyä. (Sitä parempaa laatua...) Anna maustua.
On muuten tosi hyvää myös hiljalleen uudelleen lämmitettynä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tänään onkin kansainvälinen vegaanipäivä:)
VastaaPoistaOlipas minulla hyvä ajoitus (vaikken tietoinen ollutkaan) ;-)
Poistaonneksi meillä ei sentään vegaaneja joulupöydästä löydy vaikka muuten onkin nirsoa jengiä :-)
VastaaPoistaAinakin kokeiltu resepti kelpasi meillä nirsommillekin sekasyöjille :-)
PoistaSelailin tätä kirjaa jossain ja sellainen muistikuva taisi jäädä että ohjeet eivät olleet kovin jouluisia..? Muuten kyllä monipuolisia :)
VastaaPoistaJoo sopivat hyvin moneen muuhunkin kuin jouluun - siksi minäkin ehkä käyttäisin tätä ennemmin pikkujoulutarjottaviin kuin itse pääjuhlaan...
PoistaMielenkiintoisen kuuloinen kirja! Mä voisin joskus testatakin vegaanista joulua, mutta luulen ettei sen aika ole vielä tänä vuonna :D
VastaaPoistaJoo, ei taideta olla meilläkään vielä ihan valmiita tähän...
PoistaKoska tämä kirja on ilmestynyt? Mennyt multa ihan ohi.
VastaaPoistaTässä syksyllä jossain vaiheessa. Sain sen lokakuun alussa :-)
PoistaEi tosiaan kuulosta kovin jouluisilta, mutta ainahan sitä perinteisestä joulupöytää voi piristää uusilla jutuilla!
VastaaPoistaJoo, ja ainakin noissa resepteissä on ihania värejä, joilla saa joulumieltä...
Poista