torstai 12. tammikuuta 2017

Fa-fa-fa-falafelit - kasvisruokaa kullannupuille


Minun on pitänyt kokeilla falafelien tekoa jo iät ja ajat, mutta vasta Josen meze-kirjan resepti sai minut tarttumaan tosissaan toimeen. Tosin siinäkin kesti hetken verran.

Vähältä kuitenkin piti, että olisivat falafelit jääneet tälläkin kertaa tekemättä. Sisälukutaitoa pitäisi harjoitella. Jäi nimittäin kokonaan huomaamatta tuo muutaman tunnin tekeytymisaika. Siinä minä sitten seisoin keittiössä ja jaloissa pyöri kolme nälkäistä pikkukollia... Hamppareiksi se sitten meni sinä iltana, mutta hyvin näytti massa säilyvän seuraavaan päivään,

Kelpasi ihan kaikille. Toto ja Kirppu söivät innolla ja ihastelivat - Esikoinen totesi tyyneen teinitapaansa "Ihan ok". Näistä taitaa tulla meillä vakiokamaa kasvisruokapäiviin.



Falafelit Josen tapaan 

Kuivattuja kikherneitä paketillinen (4dl)
3 valkosipulinkynttä
2tl suolaa
2tl mustapippuria
4tl juustokuminaa
2tl jauhettua korianteria
1rkl paprikajauhetta
1tl Espelette-chilijauhetta
1tl ruokasoodaa
öljyä uppopaistamiseen

Laita kikherneet veteen yön ajaksi. Huuhtele ja kuivaa keittiöpyyhkeellä. Sitten pitää kikherneet saada valkosipulin kanssa hienonnettua. Eikä kannata himmailla niin kuin minä tein. Meni meinaan hetki tajuta, miksei niistä muruista tullut palluroita millään puristusvoimalla. Kunnolla vaan massaksi saakka ja mausteetkin voi kyllä sekoittaa joukkoon jo hienonnusvaiheessa.

Massan voi jättää maustumaan hetkeksi ja sekoittaa soodan sekaan, mutta soodan jälkeen sitten tulisi odotella muutama tunti.,,

Sitten vaan öljy kattilaan kuumaksi ja kämmenissä pallurat kasaan.  Öljy kannattaa pitää suhteellisen kuumana (170-asteessa) eli minä vaan katsoin, että porisi kunnolla, kun lisäsin pallurat. Kolme tai neljä minuuttia öljyssä tuottaa ihanan rapsakan pinnan.

Kaveriksi sekoitetiin harissaa jugurttiin, leikeltiin kurkkua ja kierrettiin porkkanaa spiraaliksi. Isäntä halusi vielä vähän riisiäkin.

18 kommenttia:

  1. Josen resepti on varmaan autenttisista autenttisin, mutta kannattaa kokeilla niitä mun postaamiani K-Ruoka-lehdestä, hernerouhefalafelejä, koska niiden nerous on siinä kun ei tartte kun ainekset sekaisin ja paistaa. Ja olivat myös sairaan hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itse asiassa jo tuota reseptiä katselinkin tuossa ja mietin, että pitäisi sekin kokeilla :-)

      Poista
    2. Pitääpä tehdä suurta vertailua ja kokeilla molempia. Ne vaan on niin hyviä!

      Poista
    3. Minusta on tulossa suuri "pallerofani" :-)

      Poista
  2. Hyvältä näyttää sun falafelit.En itse tee enään kun niitä (ja parempia) saa lähes joka kulmasta,mutta tykkään laittaa yrttejä mukaan (persiljaa ja korianteria.Niistä tulee kivasti makua. Joku aika sitten löysin täällä maailman parhaat falafelit,yhdessä paikassa joka ei ole lähellä,ja siitä lähtien olen niitä on ollut kauhean himo mutta se paikka on ihan eri kaupungissa;D Kaikkein parhaita falafeleiden rakenteesta tulee kun ne jauhaa lihamyllyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Täällä ei ole falafeleista ihan samanlaista tarjontaa, joten hyvä kun tulee itse tehtyä :-) Todennäköisesti vielä moneen kertaan uudelleen. Ja itsekin mietin noita yrttejä ja vähän kaipasin niitä tuohon piristämään. Ensi kerralla sitten. Lihamylly ei muuten olisi ullut ihan ensimäiseksi mieleen. Voi olla että tuntuu liian työläältä pistää se käyntiin, mutta katsotaan.

      Poista
  3. Millähän härpäkkeellä tuon saa massaksi asti muhjattua? Kiinnostusta olis kokeilla. Lihamylly on kyllä, mutta... sellanen käsin veivattava. Hmm..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tein sellaisella pienellä monitoimikoneella terän kanssa. Kahdessa erässä piti laittaa. Koska kikherneet ovat jo vedessä liotettuja, ne eivät ole varsinaisesti kovia, joten olettaisin, sauvasekoittimellakin tarvittaessa onnistuvan. Vaatii tosin varmaan jonkin verran aikaa. Lihamyllyllä en itse ole kokeillut, mutta Jael tuossa kehui sitä parhaaksi.

      Poista
  4. Ostin jo ainekset viikonloppua varten, mutta elämä teki tepposen ja tekeminen jäi toiseen ajankohtaan. Näyttää todella hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Aika pitkään odotti kikhernepaketti meilläkin kaapissa, mutta onneksi tuli tehtyä. Seuraavalla kerralla varmaan sitten vähän nopeammin.

      Poista
  5. minun falafeleissäni täytyy olla reippaasti tuoreita yrttejä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä minäkin vähän kaipasin, mutta halusin ensin kokeilla reseptin ja katsoa, millaisia tulee :-)

      Poista
  6. Falafelit on niiiiiin hyviä! Varsinkin kotitekoiset. Löysin tosin niin herkkuja valmispalleroita meidän Rekosta, etten ole hetkeen itse tehnyt. Mutta ensi kerralla kun teen, niin kokeilen tätä reseptiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään ja tämä resepti oli kyllä helppo tehdä (huolimatta lukutaitoni vajeista) - tosin noita yrttejä tosiaan varmaan kannattaa lisätä.

      Poista
  7. Mä tein samalla reseptillä aikoinaan ja sain kaikki falafelit hajoamaan öljykylpyyn. En tiedä mitä tapahtui. ja mä oon sentään fritannut aika paljon.
    Kirja on aivan ihana ja sytyttänyt mussa matkakuumeen Libanonia kohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin totesin, että ensin oli taikina ihan liian hajoavaista. SItten pyöritin vielä vähän tiukemmaksi tahnaksi (ja taisinpa tipan vettäkin laittaa avuksi)

      Poista
  8. Falafelit ovat sellainen ruoka, joka itseltäni on jäänyt kokeilematta! Tämä kyllä innostaa ottamaan haasteen vastaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat helpompia kuin kuvittelin, vaikka onnistuinkin vähän sohlaamaan matkan varrella. Pitää vielä kehittää tuota sisälukutaitoa.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!