lauantai 11. heinäkuuta 2015

Laventelikeksit ja chia-mansikkahillo eli kesä lautasella


Mikään ei tuo kesää niin lähelle kuin laventelin tuoksu. Talvella käytän laventelilla hajustettua saippuaa silloin kun on mustaa ja märkää ja tarvitsen pienen ripauksen aurinkoa (tai sen muistoa) piristämään päivääni. Kuivattu laventeli on ihanaa saippuoiden lisäksi myös leivonnassa (kunhan muistaa käyttää niitä ruiskuttamattomia kukkia) ja vaikka hilloissakin.

Tällä kertaa kurkistin legoleikkien lomassa kahteen lemppariini keittokirjahyllyltä. Baking Instinct ei petä koskaan ja inspiraatio löytyi tälläkin kertaa keksien muodossa, pikkuisen maustoin eri tavalla. Tuorehilloon puolestaan sain ajatusta monestakin suunnasta, mutta viimeksi sellaista ihastelin Sitä parempi soppa II - kirjassa.

Tässä siis tämänkertainen tapani pistää kesäinen auringonpaiste tarjolle kahvihetkeen. Tarvetta tälle vähän olikin sateen ropistessa jatkuvien kuurojen myötä ikkunaan.


Laventelikeksit 

150g voita
2dl tummaa siirappia
1dl sokeria
2rkl kuivattuja laventelinkukkia
1dl kuohukermaa
1 korkillinen appelsiininkukkavettä
1tl leivinjauhetta
n.9dl vehnäjauhoja

ja mansikkatuorehillo

vajaa 0,5l mansikoita
2rkl jauhettuja chia-siemeniä
2rkl hunajaa

Aloita keksien tekeminen edellisenä iltana. Mittaa kattilaan voi, siirappi, sokeri, laventelinkukat ja appelsiininkukkavesi. Viimeksimainittu on aika vahvaa tavaraa, joten korkillinen riittää sellaiseen pieneen taustahuminaan. Jos haluat maun ja tuoksun vahvempana, lisää annosta.
Anna ainesten kuumeta, kunnes sokeri on liuennut seokseen. Anna jäähtyä.

Lisää kerma seokseen. Sekoita joukkoon jauhot ja leivinjauhe nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja laita jääkaappiin seisomaan yöksi.

Nosta taikina noin 20min ennen leipomista pois jääkaapista. Kauli se ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja vedä taikinapyörällä (tai muoteilla) kekseiksi. Nosta leivinpaperin päälle.

Paista noin 8min 175 asteessa. Jäähdytä ja tarjoile hillon kera.

Sekoita hilloa varten tehosekoittimessa kaikki ainekset ja jätä 10 minuutiksi hyytymään. Chia-siemenillä ei saa marmeladimaista tahmeaa hilloa tai hyytelöä, mutta ainakaan mansikkamassa ei valuta mehua. Toimii hyvin keksien päällä, välistä saa hillon puserrettua syliinsä, vaikkei tahtoisikaan...

Mansikoiden, laventelin ja appelsiininkukkien makuyhdistelmä on raikas, mutta samalla pehmeän pyöreä. Pelkkää kesää ja auringonpaistetta kielen päällä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!