tiistai 6. tammikuuta 2015

Kakkua kunkulle - 2/52


Tuossa taannoin pohdiskelin 2015 kakkuhaastetta ja päätin leipoa Kakkujen kuningattaret-kirjan kakut läpi jollain aikavälillä. Kakku viikossa kuulostaa toki vähän hurjalta tahdilta, mutta vuosi on nyt alkanut kovin kakkuisasti. Ollaan päädytty jo kakkuun nro 2 eli Kuninkaiden kakkuun.

Tämä onkin perinteiden loppiaiskakku, jota meillä on tarjottu vuodesta toiseen. Ranskassa kakkua tarjotaan aina loppiaisena Itämaan tietäjien eli kuninkaiden muistoksi. Kakkuun piilotetaan "fève" eli sattuma. Alunperin se oli kova papu, sitten manteli tai tarkoitusta varten erityisesti valmistettu pieni esine. Meillä hampaitaan saa tänä vuonna varoa sokerilla kuorrutetun mantelin eli dragéen etsinnässä. Fèven itselleen saanut onnekas kruunataan paperi- tai foliokruunulla päivän kuninkaaksi tai kuningattareksi.

Taktikointi ei muuten auta kuninkaaksi kaipaavia, sillä palat leikkaa isäntä ja pöydän nuorin siirtyy pöydän alle jakajaksi. Hän nimeää syöjän kullekin isännän epäjärjestyksessä nostamalle palalle.

"Kenelle tämä pala kuuluu?" 
"Minulle..."


Kuninkaiden kakku

Kakun pohja ja kansi tehdään voitakinasta tai lehtitaikinasta. Minä ostin valmiina kaupan pakastealtaasta.

Täyte on frangipaania eli mantelimassan, kananmunan, voin ja sokerin kuohkeaksi sekoitettua seosta.

Meillä tykätään sellaisesta paksusti täytetystä kakusta, joten määrät ovat sen mukaiset.

Peruspiirakkavuokaan laitetaan :

  • 200g mantelijauhetta 
  • 140g sokeria
  • 3 kevyesti vatkattua kananmunaa
  • 100g voita 
  • loraus Marsalaa tai mantelilikööriä tai rommia tai mitä nyt sattuu mieli tekemään. Meillä se on aina Marsalaa 

Tosin, kun leipoo kolmevuotiaan kanssa eivät määrät aina ihan täsmää.... mantelijauhetta taisi lipsahtaa vähän runsaammin, mutta hyvältä maistui.

Taikinasta leikataan kakulle pohja ja reunat vuokaan. Täyte levitetään pohjalle. Sitten vaan laitetaan taikinakansi päälle ja koristellaan taikinakuvioilla. Pistellään muutama reikä..

Toiset haluavat voidella munaseoksella kiiltävän pinnan saamiseksi. Meillä sivellään yleensä vaan voilla ja haetaan rustiikinpaa pintaa.

Paistetaan uunissa 220 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea (n.30-40min).


4 kommenttia:

  1. Meillä on galette des rois edelleenkin tekemättä. Olemme usein, kuten nytkin, loppiaisena vanhemmillani tai muualla joulunajan reissussa, eikä sitä ole tullut tehtyä "oikean päivän" ulkopuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vaikka tuo hyvää onkin, niin jotenkin se liittyy juuri "tuohon päivään"

      Poista
  2. Oi miten hieno! Se minun taannoin tekemäni ja postaamani oli vain sellainen wannabe-galette de rois,vaikka tosi hyvää olikin.Just muutama päivä sitten täällä ihailin kauniita galetteja ranskalaisessa leipomossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Koristelu on ihan Kirpun 10v käsialaa :-) Tai no, reunoissa taisi isä vähän auttaa.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!