sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Salaattikupit thai-tyyliin


Joulunajan mässäilyn päätteeksi alkaa tehdä mieli jotain pirteän itämaista. Samalla pitää tyhjentää mahdollisia loppuja, kuten nyt meillä porkkanoita ja possun jauhelihaa.  Niistä saa helposti vaikka näitä thaityylisiä salaattikuppeja. Alunperin täyte kääritään kananmunasta pannulla paistettuihin verkkoihin nyyteiksi, mutta askartelu ei nyt innostanut. Enkä sitä paitsi ole koskaan oikein onnistunut noita nyyttejä saamaan oikein pysymään koossakaan. Salaatilla siis.

Sekin tuli näitä syödessä huomattua, että annoskoot ovat joulunaikaan kasvaneet jokaisella. Yllättyikö kukaan? Tietysti kyltymättömyyttä selittää osin myös kuppien herkullisuus.


Salaattikupit thai-tyyliin

3 porkkanaa raastettuna
Ituja tai muita haluamiasi kasviksia
korianterinippu
2 sydänsalaattia

pari kourallista maapähkinöitä

4 valkosipulin kynttä
korianterinipun varret silputtuna (alkuperäisessä ohjeessa korianterinjuurta, mutta toimii näinkin)
1tl jauhettua valkopippuria
1/2tl suolaa
2,5dl possun jauhelihaa
2dl eli pieni paketti kypsiä katkarapuja, mutta mieluiten raakoja, jos niitä löytyy
1 sipuli viipaloituna
3 rkl kalakastiketta
3rkl fariinisokeria

Kastike (sama kuin rullissa)
Kalakastiketta 1/4
lime mehua ja limen kuorta 1/4
fariinisokeria (tai palmusokeria) 1/4
öljyä 1/4
chiliä silputtuna
valkosipulia silputtuna
kevätsipulia silputtuna
korianteria silputtun

Sekoita kastike, paahda maapähkinät ja valmista sitten liha.

Murskaa valkosipuli, korianterinvarret, valkopippuri ja suola huhmareessa tahnamaiseksi. Kuumenna tahnaa pannulla öljyssä minuutin verran. Lisää possu ja sipuli (sekä raa'at katkaravut silputtuina, jos niitä on). Ruskista ja kypsennä hiljalleen sekoittaen, kunnes kypsää.

Kaada joukkoon kalakastike, sokeri ja 1/2dl murskattuja paahdettuja maapähkinöitä. Sekoita ja maista. Mikäli käytät kypsiä katkarapuja, niin silppua ne pieneksi ja lisää vasta lopuksi. Kuumenna nopeasti.

Irrota salaatinlehdet toisistaan ja huuhtele ne. Kuivaa salaattilingolla tai keittiöpyyhkeellä painelemalla.

Raasta porkkanat. Pese ja raasta tarvittaessa muut haluamasi kasvikset. Meillä oli tarkoituksena nimenomaan tyhjentää jääkaappia, joten ei ostettu kuin salaatti. Porkkanoita sattui olemaan valmiina.

Laita pohjalle lihaa salaattikuppeihin. Ripottele päälle porkkanaraastetta ja maapähkinöitä sekä korianterinlehtiä. Valuta päälle kastiketta ja koita syödä tuhrimatta.


2 kommenttia:

  1. Nam,tuo on sellaista mistä tykkään tosi paljon:) Tosin ilman lihaa;D Kiitos,tällaista pitääkin tehdä pikapuoliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää ovat hyviä ihan kasvisversioinakin. Meillä vaan oli tuota jauhelihaa jääkaapissa, kun piti käyttää pois.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!