torstai 1. tammikuuta 2015

Kakkuisa haastevuosi?


KAKKUISAA VUOTTA 2015!

Uusi vuosi juhlittiin rauhallisesti perheen kanssa, perinneherkuista nauttien. Kun ei jouluna syöty kalkkunaa niin sellainen piti paistaa uutta vuotta varten. Koko menu näytti seuraavanlaiselta. 

Ankanmaksapatée ja viikunahillo
Viikuna-hasselpähkinäleipä
Vihreää salaattia 


Uunikalkkuna ja rapsakat perunat
Encore-porkkanat 


Kiwi-mustikka kreemipavlova 


Juomina : Vouvray ja Château Bouscassé 2003 (Madiran)


Vuoden lopuksi (ja uuden aluksi) tulin myös hankkineeksi kirja-alesta jo kauan himoamani Kakkujen kuningattaret -kirjan. Siinä on 52 toinen toistaan houkuttelevampaa kakkureseptiä, eli kakku per viikko. Arvannette, mihin päädyin?

Ei, en aio haastaa itseäni tekemään vuonna 2015 kakkua viikossa. Itse asiassa isäntä kielsi sen. Edellisestä kakkuinnostuksestani kuulemma on vieläkin muutama sentti ylimääräistä jäljellä hänen vyötäröllään. Voisin kuitenkin leipoa kirjan läpi - jollain aikataululla - vähän toki aina kakkuja soveltaen oman maun ja tilanteen mukaan.

Hansikas läiskähti poskelle - haaste on heitetty

Yhden asian tosin lupaan vuodeksi 2015 kakkuihin liittyen. Blogeissa on näkynyt toinen toistaan hienompia ja houkuttelevampia raaka-kakkuja. Minunkin on ihan pakko kokeilla.



Haaste alkaa tehokkaasti. Ensimmäinen kakku on jo leivottu. Tosin omalla tavalla. Minun suosikkini pavlovasta on sitruunakreemillä höystetty, kiwillä ja mustikoilla koristeltu marenki-kermaherkku. Pavlovassa parasta onkin se, että siitä saa helposti jokainen oman makunsa mukainen. Sen kun vaan heittää päälle omat suosikkinsa. 

Pavlova - pohja

6 valkuaista
ripaus suolaa 
300g sokeria
2rkl Maizenaa
1rkl valkoviinietikkaa 

Vatkaa valkuaiset ja suola pehmeäksi vaahdoksi, lisää vähitellen sokeri ja vatkaa valkuaisvaahto kovaksi ja kiiltäväksi. Sekoita lopuksi nopeasti joukkoon Maizena ja etikka. 

Levitä marenki leivinpaperille haluamaasi muotoon. 

Kypsennä 140 asteessa puolisen tuntia ja laske sitten lämpötila vähän yli sataan. Anna vielä kypsyä noin tunnin verran. 
Nämä paistolämpötilat vaihtelevat vähän ohjeesta riippen. Kirjassa käsketään paistamaan ensin 125 asteessa puoli tuntia ja sitten 100 asteessa 1,5h. Molemmilla varmaan onnistuu. Pienemmällä lämpötilalla on sisällä varmaan enemmän pehmeää ja sitkoista marenkia... 

Anna pohjan jäähtyä ja koristele se sittä haluamallasi määrällä kermavaahtoa, hedelmiä, marjoja, suklaata, kastikkeita ja mitä nyt mieli tekee. Itse ripottelin kerman sekaan sitruunakreemiä eli lemon curdia ja kiwi-paloja ja mustikoita. Päälle sitten vielä tummaa suklaata. 

9 kommenttia:

  1. Oi, olisit nyt vaan luvannut leipoa 52 kakkua tänä vuonna! Minunkin tekisi mieli taas ottaa joku vastaava hullutus, mutta muistan vielä vuoden takaisen loppukirin, kun vähän jäi neljän keittokirjan haaste viime tippaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minä uskaltanut, kun suoraan kiellettiin... Vaan lähtisitkö mukaan tekemään 52 kakkua vuoden aikana? Voisin sanoa, että kun muutkin ;-)

      Poista
    2. En kyllä uskalla, kun ne kakut olisivat sitten suoraan minun vyötäröllä! :D

      Poista
    3. Hih, tuo kyllä minuakin vähän hirvittäisi, vaikka talossa onkin myös kolme makeanpersoa poikaa...

      Poista
    4. Ehkä siis parasta tuolla vähän hitaammalla tahdilla :-)

      Poista
  2. Hieno Minna! Hyvää ja herkkullista uutta vuotta toivoo Sokerivaltakunta!

    VastaaPoista
  3. Oikein hyvää alkanutta vuotta Minna:) Ja mukavia leivontahetkiä kakkujen parissa.Suosittelen tosiaankin tekemään raakakakun,ne ovat niin hyviä! Jos kaipaat ohjeita,niin blogissani on raakakakkujen ohjeita,etenkin blogin alkupuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun blogisi onkin yhtenä ensimmäisenä listalla, kun lähden etsimään inspiraatiota (ja ohjeita) :-)
      Ihanaa vuotta sinullekin!

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!