lauantai 3. tammikuuta 2015

Pieleen meni, mutta hyvältä maistuu

Taas! Minulla on tämän Vera Jordanovan leipäreseptin kanssa lieviä vaikeuksia. Ensimmäisellä kerralla tuli testattua ohjeen mukaista patakypsennysmetodia, mikä kyllä tällä kertaa vahvisti omaa näkemystäni siitä, että padan pitää olla kuumentunut samalla kuin uunikin ennen kuin taikina siihen kaadetaan. Kylmään pataan laittamalla (jauhotuksista huolimatta) ainakin minä sain aikaiseksi vain pohjasta palasina kaavittavan, tiukkaan takertuneen leivän. Hyvää se oli maultaan silloinkin, mutta hermoparkojani säästääkseni päätin tehdä jatkossa oman tapani mukaan.

Tällä kerralla siis pistettiin taikina suoraan tulikuumaan pataan ja leipä irtosi kyllä kauniisti. Jostain syystä vain taikinaa oli perus-Kokkipataan liikaa ja leipä painautui reunoja ja kantta vasten enemmänkin tuollaiseksi Panettonen näköiseksi leivonnaiseksi. Maku on edelleen hyvä, mutta hiukan nauratti tuo rustiikiksi tarkoitettu leipä-kakku. Taas opittiin. Isompi pata kehiin ensi kerralla, tai kypsennys kahdessa erässä.

No, eikös Panettone ole nimenomaan joululeivonnainen? Tämä viikunoilla ja pähkinöillä höystetty leipä sopii siis hyvin loppuvuoden juhlien ajankohtaan ihan tällaisenakin. Leivästä kolmanteen muuten...Ihan vinkkinä, että karpalotkin maustavat leivän ihanasti. Sellainenkin tuli tehtyä tuossa pyhien aikana.


Viikuna-hasselpähkinäleipä padasta 
Inspiraatio Vera Jordanovan kirjasta ja muutokset reseptiin kaapista löytyneiden ainesten ja oman tarkkaamattomuuden (lue: unohdin lukea reseptin kokonaan) mukaan

Paketillinen kuivattuja viikunoita
kaksi kourallista hasselpähkinöitä
7-8dl vehnäjauhoja
3 1/2 dl sämpyläjauhosekoitusta
1rkl fariinisokeria
2tl suolaa
pussi kuivahiivaa
2 1/2dl lämmintä viikunoiden liotusvettä
2 1/2 dl maustamatonta jugurttia
4 rkl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä

Kaada kiehuvaa vettä viikunoiden päälle ja jätä ne likoamaan kymmeneksi minuutiksi.
Sekoita pilkotut hasselpähkinät, jauhot, sokeri, suola ja hiiva keskenään. Sekoita toiseen kulhoon vesi, jugurtti, hunaja ja oliiviöljy.
Yhdistä ainekset ja vaivaa 10 minuuttia joustavaksi taikinaksi. Sekoita joukkoon viikunat hyvin vaivaten.

Kohota lämpimässä paikassa tunnin verran. Poksauta nyrkillä "ilmat pihalle" ja nostata vielä tunnin verran. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen ja laita pata uuniin samalla.

Kun uuni on lämmin, laita leipätaikina pataan ja kansi päälle. Kypsennä uunissa 25min ja ota sitten kansi pois. Anna vielä kypsyä 10-15min, että pinta ruskistuu.

Kumoa padasta pois ja anna jäähtyä. Maistuu herkulta erilaisten pateiden kanssa tai juuston ja hillon kera.

2 kommenttia:

Ilahdun aina kommenteista!