torstai 21. elokuuta 2014

Makeasta mukava mieli - lapsillakin


Tämäkö vaarallista ? 

Kauhulla katselin otsikoita kaupan kassalla. Jotkut vanhemmat haluavat poistaa pannukakut ja kaikki makeat välipalat päiväkodeista. Ei minun pojaltani saa viedä oikeutta herkutella!

Tiedän, pitää syödä terveellisesti ja välttää ylenmääräistä sokeria. Tiedän senkin, että hedelmät ovat hyväksi. Kyllä meilläkin liputetaan kasvisruokien ja muuten terveellisen ruoan puolesta. Toisaalta tiedän ihan omasta kokemuksesta myös sen, että pieni määrä makeaa saa hyvälle tuulelle sekä aikuiset että lapset. Sitä paitsi - kun syö kaikkea vähän, minimoi vahingot...

Tottumuksesta tapaan

Minulle ruoassa on polttoaineen ja ravinnon lisäksi kyse myös herkuttelusta, hyvästä mielestä sekä kulttuuriperinnöstä. Pannukakut olivat osa omaa lapsuuttani ja toivon niistä muodostuvan lapsilleni mukavia muistoja, joita he sitten vuorostaan jakavat jälkeläisilleen eteenpäin. Minun on todella vaikea kuvitella pannarien ja kiisselien olevan lasten ruumiille ja psyykelle niin vaarallisia, että ne pitäisi oikein kieltämällä kieltää. Enemmän olen huolissani yhä nuorempien lasten innosta syödä irtokarkkeja ja juoda energiajuomia.

Meillä ostetaan karkkeja tosi harvoin - yritän saada lapset sisäistämään ajatuksen "hyvästä ruoasta" eli herkuista jälkiruoan tai pienen välipalan muodossa, ei jatkuvasti napsittavina pikkupaloina. Päiväkotien ja koulujen säännölliset ruoka-ajat tukevat tätä ajatusta, mutta pelkät rutiinit ja kellonajat eivät riitä elinikäisten tapojen syntymiseen. Tarvitaan myös se mielihyvä. Jos lapsi oppii yhdistämään hyvän mielen ja herkuttelun normaaliateriaan (eli hyvää ja terveellistä ruokaa ja pieni herkkupala jälkkäriksi) tulee tavasta todennäköisesti kestävämpi kuin laskimen kanssa ravintoarvot kohdalleen osutettuun, mutta tylsään ruokailuun tottuneella.

Lapset nimittäin eivät pysy vanhempien valvonnassa paljonkaan päiväkotia pidempään. Kaupat ovat auki, kavereilla karkkipusseja ja houkutukset siinä silmien edessä. Kumman luulette innostuvan helpommin karkeista, sipseistä, limsoista ja muista oikeasti epäterveellisistä herkuista - tottuneesti herkuttelun ateriointiin yhdistävän vaiko ruoasta terveellistä polttoainetta, mutta naftisti mielihyvää saavan lapsen ?  Minä veikkaisin jälkimmäistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!