perjantai 27. marraskuuta 2015

Mestarimössö eli kyyttö olutkylvyssä

Kun pistää kasvikset neljäksi tunniksi pataan lihapalan ja oluen kanssa, on lopputuloksena harmaa ja tylsän näköinen mössö. Maku onkin sitten ihan toiselta planeetalta. Mössöjä meillä onkin viime aikoina syöty oikein urakalla, talvi, tiedättehän, ja pataruoat.

Eipä tuo harmaa väri kyllä ruokailijoita tuntunut häiritsevän. Pata tyhjeni huimaa vauhtia. Silti, olisi varmaan pitänyt loppuvaiheessa tajuta lisätä jotain kirkkaanvärisiä kasviksia (porkkanoita? herneitä?), mutta eipä taas siinä lapsia harrastuksesta kotiin kuskatessa tullut mieleen.

Silti, kyllä sai kyytön keittopala arvoisensa kohtelun. Maistui taivaalliselta. Keittoluun ympäriltä ei ihan kamalasti sitä varsinaista lihaakaan oikein riitä, mutta ei sillä ole niin kamalasti väliäkään. Maku on uinut ja uuttunut padassa lihapalan seurana oleviin kasviksiin.

Olut naudanlihan kanssa oli myös ihan uusi tuttavuus. Sen pitänee mieluummin olla tummaa (Laitilan tummaa Kukkoa tällä kertaa) niin lopputulos saa sellaisia ihanan lämpöisiä sävyjä, joita neilikka ja katajanmarjat sitten vaan korostivat.

Kyyttö olutkylvyssä 

1,5kg kyytön keittolihaa luulla
2 isoa palsternakkaa
pussillinen salottisipuleita (kymmenkunta)
3 isoa porkkanaa
3 sellerinvartta
3 valkosipulinkynttä
timjamia nippua
3 laakerinlehteä
5-10 katajanmarjaa
5 neilikkaa
tölkillinen tummaa Kukkoa
suolaa, pippuria
kasviliemifondihyytelö
vettä

Kuutioi juurekset/kasvikset suurin piirtein sormenpään kokoisiksi paloiksi. Leikkaa sipulit renkaiksi.

Ruskista lihapala kunnolla öljyssä padan pohjalla ja suolaa pinta. Nosta liha pois padasta.

Lisää öljyä ja sipulit pataan. Ripottele hieman suolaa ja anna kuullottua muutama minuutti. Kaada joukkoon loput kuutiot ja sekoittele hetki. Lisää mausteita, katajanmarjat ja olut. Sekoita. Nosta liha pataan.

Lisää kasvisfondi ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin paljon, että liha peittyy puoliksi.

Laita kansi päälle ja 160 asteiseen uuniin 4 tunniksi.

Minulla on Staubin pata, jonka kannessa on höyrynystyrät eli suurin osa höyrystyneestä nesteestä valuu takaisin pataan. Siksi minun ei varsinaisesti tarvinnut lisätä nestettä. Muuten kannattaa parin tunnin jälkeen vahtia, ettei pääse liikaa kuivumaan.

Viimeiseksi vajaaksi tunniksi voi joukkoon tietysti lisätä jotain kauniin väristä, jos siltä tuntuu. Samoin nestettä voi laittaa (olutta + vettä), jos haluaa enemmän varsinaista kastiketta.

Meillä tarjoiltiin tällä kertaa pastan kera, mutta tämä olisi todellista herkkua myös peruna- tai juuresmuusin kera.


2 kommenttia:

  1. Pataruoat ja pitkään hauduttaminen on talven iloja - tulisi vaan se talvi! Mistä löysit kyyttöä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvea mekin kaipailemme, mutta ainakin ruoat lämmittävät vähän märemmälläkin kelillä.
      Tämän satsin kyyttöä sain kaverin kautta, mutta esim. Bovikin tilan listoilta olen joskus ostanut kavereiden kanssa porukalla (http://www.bovik.fi/) On muuten kyyttö tosi hyvää!

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!