perjantai 13. marraskuuta 2015

Merellinen risotto perjantaiherkuksi

Helppo, mutta herkullinen risotto väikkyi mielessäni jo muutaman viikon ajan, mutta kokkausaika on kaiken maailman teatterikäyntien ja muiden mukavien menojen takia ollut erittäinkin kortilla. Mutta nyt, perjantaiherkuksi.

Katkarapurisotto

pussillinen katkarapuja (tällä kertaa kypsennettyjä, kun raakoja ei lähikaupasta löytynyt)
3 valkosipulinkynttä
3dl risottoriisiä (Arborio)
2,5dl pikkupullo valkoviiniä (Cabernet Sauvignon)
2 pientä fenkolia
1 keltasipuli
1 isohko kalmari
hummerifondia ja vettä ( tai katkaravunkuorista keitettyä lientä tai muuta kalalientä)
persiljaa nipullinen silputtuna
Espelette-chilijauhetta
öljyä ja voita pannulle

Ihan ensimmäiseksi kannattaa silputa sipuli ja toinen fenkoleista sekä pari valkosipulinkynttä.
Sitten sulatetaan isohko nokare (runsas 1rkl) ja saman verran oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä ja laitetaan sipuli ja fenkoli kuullottumaan (ripottele pikkuisen suolaa päälle). Tee 1,5l lientä hummerifondista.

Kun sipuli ja fenkoli ovat läpikuultavia, lisää riisi ja sekoittele hetkinen. Kaada joukkoon valkoviini ja anna alkoholin kiehahtaa pois. Valmista sitten risotto normaaliin tapaan eli sekoita joukkoon aina kauhallinen lientä, anna imeytyä riisiin ja lisää sitten seuraava kauhallinen lientä. Jatka näin kunnes riisi on kypsää, muttei vielä ihan muusia.

Silppua sillä aikaa toinen fenkoli ja keitä kalmaria pari minuuttia kiehuvassa vedessä ennen kuin suikaloit sen.

Kun riisi alkaa olla suurin piirtein kypsää, laita pikkupannulle tilkka öljyä ja paahda siinä nopeasti katkaravut ja lisää lopussa myös valkosipulinkynsi silputtuna. Sekoita katkaravut risottoon.

Sulata pannulla hieman voita ja kuullota siinä toinen fenkoli. Älä anna sen pehmetä liikaa ja poista pannulta. Paahda kalmaripalat pannulla erissä ja mausta ne Espelette-chilijauheella. Sekoita fenkolin ja persiljasilpun kanssa.

Tarjoile risotto ja annostele lautasille. Kaada päälle fenkoli-kalmari-persiljaseosta ja höystä salaatilla.

2 kommenttia:

  1. Tosi herkullinen ohje ja mahtavaa perjantairuokaa: hyvää & helppoa, kyllä tällaisella herkulla arjen kiireet painuu taka-alalle. :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, että hyvä ruoka pelastaa pahankin päivän. :-) Ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!