sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Labnehia


Kivistössä-blogin Marin artikkelit Gloriassa ovat vakiolukemistani kampaajalla. Taitavat jo tietää makuni, sillä Glorian alkuvuoden lehdet odottavat nykyään aina vieressä valmiina hiusvärin vaikutusaikaa. Marin resepteissä on aina jokin juju ja usein myös raaka-aineita, joita en ainakaan minä pidä ihan jokapäiväisinä. Viimeksi huomiotani herätti erityisesti Labneh-kakku, jossa oli yhdistetty itsetehtyä tuorejuustoa ja päärynähilloketta. Namin näköistä.

Labneh on jugurttia ja suolaa eli yhdenlainen tuorejuusto, joka meille on rantautunut lähi-idän ruokatrendin mukana. Aiemmin olen siihen törmännyt ainakin Yotam Ottolenghin kirjassa "Ottolenghi". Jo silloin kokeileminen houkutti, mutta suunnitelmista toteutukseen on välillä pitkä tie.

Reseptin vaikeudesta ei viivettä voi syyttää, sillä aineksia on tasan kaksi ja nekin vain sekoitetaan. Aikaa toki kuluu, mutta ei sitä valumista tarvitse vieressä vahtia.

Tästä se lähtee
Labneh

1kg turkkilaista jugurttia
1 rkl suolaa

Sekoita suola jugurttiin ja laita harsokankaassa valumaan pariksi vuorokaudeksi. Ottolenghin reseptistä sai sen käsityksen, että hän antaisi juuston valua ihan huoneenlämmössä, mutta minua vähän hirvitti. Ehkä meillä Suomessa huoneenlämpö on sen verran englantilaista lämpöisempi, että kaiken varalta pistin kulhon, siivilän ja juuston jääkaappiin.

Kun juusto on tiivistynyt, se on valmista vaikka heti käytettäväksi ihan sellaisenaan. Maistui erinomaiselta leivän päällä, sellaiselta hivenen happamammalta kuin esim. Philadelphia, mutta kuitenkin pehmoiselta ja raikkaalta. Isäntä sanoi lapsuusmuistojen tulevan mieleen Labnehin myötä. Maku on kuulemma ihan tismalleen sama kuin, miltä hän muistaa kotona Ranskassa Kiri-juustojen maistuneen.

Kilon jugurttipurkista tuli juustoa ihan mukavasti useampaankin maisteluun. Osan kierittelin pieniksi palloiksi purkkiin ja laitoin seuraksi timjamia, sitruunankuorta ja oliiviöljyä. Juustopalloja on tarkoitus sitten syödä salaateissa ja napata leivän päälle, kun mieli tekee.

Labneh sopi hyvin vapun kasvisdipin ja papusalaatin seuraksi

Osa juustosta katosi suolaisten vappumuffinssien taikinaan. Loput syötiin sellaisenaan leivän päällä.

Labneh korvasi maitorahkan taikinassa 

6 kommenttia:

 1. Suomessa asuessa teinkin usein labnehia,täällä taas en oikeastaan kun sitä saa niin helposti kaupoissa.Ja tykkään tuollaisista öljyssä säilötyistä labneh-pallosista.

  VastaaPoista
 2. P.S.Olen täälläkin laittanut labnehia ihan huoneenlämmössä (lämpimälllä) ja olen yhä elossa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, arvasin, että kyllä se siitä onnistuisi (ja rakenne saattaisi olla vielä parempi), mutta jotenkin täällä on niin tuo lämpimän pelko iskostettu takaraivoon, ettei uskaltanut. Ensi kerralla...

   Poista
 3. Mun täytyy kokeilla tätä kans; ei oo hankalaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tosiaankaan hankalaa, ja hyvää. Vähän tosin vaati sitä kuuluisaa kärsivällisyyttä ;-)

   Poista

Ilahdun aina kommenteista!