lauantai 20. syyskuuta 2014

Syksyinen spelttimenu


Lauantai-illan syysmenu

Osso buccoa spelttittolla ja sienisattumilla
Juomana : Château Talbot 2004 (Saint Julien) 

Siivu Comté-juustoa

Jediritarin sitruunainen spelttikakku 


Kylläpäs minä nyt olen jäänyt spelttikoukkuun. Oli ihan pakko viime viikkoina nauttittujen risoton ja ohraton jälkeen vielä pistää listalle spelttitto (???). Hyvä, että tuli laitettua. Esikoinen irvisteli ohratolle, mutta lievän etukäteismutinan päätteeksi totesi speltin maistuvan itse asiassa ihan hyvältä.

Spelttitto valmistetaan aikalailla samalla tavalla kuin risottokin, mutta maku on jotenkin sellainen pähkinäisen herkullinen ja spelttijyvät säilyttävät paremmin pienen purutuntuman. Speltti on kovaa vauhtia nousemassa lisukkeenakin meidän perheemme suosikiksi.

Alunperin spelttitto tehtiin tosiaan vähän niin kuin lisukkeeksi, mutta kieltämättä se varasti sienien kanssa shown aika täydellisesti. Onhan pitkään juuresten kanssa haudutettu osso buccokin herkullista, mutta juuri speltin kera lautaselta löytyi jotain mieleenjäävän hyvää.

Viinin lievä hapokkuus täydensi täyteläisiä makuja ihanasti. Vähän vanhemman Comtén voimakkuus piristi muuten pehmeiden sävyjen ateriaa ja Sitruuna-juustokreemillä täytetty ja kuorrutettu kakku toi loppuun sen kaivatun makean loppunootin. Ihan täydellinen ateria syyskuun hämärän muuttuessa hiljalleen pimeydeksi.
Spelttititto eli spelttirisotto ja sen sienisattumat

1 punasipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä pienittynä
vähän yli puolet 500g spelttisuurimopaketista
1,5dl valkoviiniä
Kanalientä tai kasvislientä (1-1,5l)
persiljaa ja timjamia
suolaa ja pippuria
parmesaaniraastetta

Kuullota sipulia ja valkosipulia kymmenisen minuuttia oliiviöljyssä. Ripottele aluksi pikkuisen suolaa päälle.
Lisää spelttisuurimot ja kierittele niitä sipulissa muutama minuutti.
Lisää viini. Kun se on sihahdellut pois, lisää lientä niin, että speltti peittyy parin sentin verran.Lisää timjamia ja persiljaa. Anna poreilla hiljalleen, kunnes speltti alkaa näyttää kuivemmalta. Lisää lientä ja anna poreilla yhteensä noin 40min ajan eli kunnes suurimoilla on vielä pieni suutuntuma, eikä speltti ei ole puuroutunut.
Tarkista suola. Muista, että parmesaanikin on suolaista. Lisää pippuria.
Ripottele joukkoon pari kourallista parmesaaniraastetta (meillä ei laitettu, kun isäntä välttää juustoja tällä hetkellä). Voit ripotella lisää lautasella. (Minä ja lapset ripottelimme varsin reippaasti :-)

Sienisattumat

sieniä, voita, persiljaa ja valkosipulia
(meillä oli ystäviltä saatuja sieniä eli tatteja pakkasessa. Sulatettiin ja paahdettiin ensin kuivalla pannulla liiat vedet pois ennen kuin sulatettiin voita päälle ja laitettiin valkosipuli mukaan. Persiljasilppu lisättiin vasta ihan lopuksi)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!