perjantai 12. syyskuuta 2014

Hävikistä herkuksi


Se on kansallinen hävikkiviikko parhaillaan menossa. Kuulostaa ihan kamalalta, että esim. 5 hengen perhe (kuten me) heittää vuoden aikana keskimäärin yli 100 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin! Se tarkoittaa satojen eurojen paiskaamista jätelaatikkoon.

Jäin oikein miettimään, miten paljon meiltä kotona hävikkiä syntyy keittiössä. Ilokseni voin sanoa, että nykyään ei valmiita ruokia heitetä pois juuri koskaan ja ruoka-aineksiakin menee bioroskikseen harvoin. Petraukseen tosin ei taida olla niinkään syynä se, että olisimme jotenkin muuttuneet paremmiksi. Ennemminkin on kyse vanhempien poikien ja heidän ruokahalunsa kasvamisesta. Ruokakipot ja kulhot ovat tätä nykyä kuin nuoltua ruokailun jäljiltä ja olenkin vaivihkaa yrittänyt etsiä mm. isompaa lasagnevuokaa...

Parantamisen varaa toki löytyy. Ainakin seuraavia juttuja olen mietiskellyt.

  • Naatteja voisi käyttää tehokkaammin eli erityisesti liemiä saisi keitellä useammin. Toki näin aina välillä teenkin ja esim. rapupäivällisen jäljiltä kerättiin kuoret visusti talteen. Niistä sai superherkullisen liemen risottoon! 
  • Samoin juustojen kuoret (siis ei niitä muovisia vaan esim.perusparmesaanin kuori sen jälkeen, kun itse juusto on raastettu loppuun) ovat kuulemma erityisen hyviä keittojen ja patojen maustajia. Täytyy myöntää, että meillä ovat kantit jääneet tähän saakka käyttämättä. 
Siinä sitä tavoitetta seuraavaksi ja samalla toki pitää jatkaa ruoankulutuksen tarkkailua. 
Niin, ja keksiä käyttöä noille lopuille omenoille... etteivät vaan mene hukkaan. 

Alla muuten on esimerkki äidin työlounaasta. Leivänpalan päälle levitetään Savoraa (tai jotain muuta herkkutahnaa), sitten hiukan nyhtöpossuksi kypsennettyä possupaistin loppua, juustosiivu ja päälle edellisenpäivän kasvislisuketta. Ei yhtään hullumpaa ja tehokasta hävikkiminimointia. Tosin täytyy myöntää, että lounasta varten yleensä laitetaan osa ruoasta syrjään jo ennen kuin se kannetaan pöytään. Näin varmistetaan, että sitä lounasta yleensä jää...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!