sunnuntai 18. toukokuuta 2014
Salainen ainesosa
Aina joskus sitä tulee ostaneeksi jotain ihan uutta, eikä sitten osaakaan käyttää sitä oikein mihinkään. Siis siihen saakka kunnes... HEUREKA ja sitten salaista ainesosaa tunkee ihan joka paikkaan.
Minulla kävin näin granaattiomenamelassin kanssa. Melassi on mehusta keitetty, siirappimainen maustekastike, joka kuuluu olennaisena osana Lähi-idän keittöön. Sen maku on jotain makean siirapin ja viinietikan välissä, siksi kai alkuun olikin niin vaikea hahmottaa.
Sitten huomasin, että lihapataan lisättynä granaattiomenmelassi sekä tummentaa väriä että syventää makua tuomalla siihen ihan uusia nyansseja, esimerkkinä aprikoosilammas. Chili con carnekin nousee ihan uusiin ulottuvuuksiin. Salaattikastikkeessa lopputuloksena on erityisesti suolaisia juustoja, lihaa tai makeita hedelmiä korostava, pikkuisen terävä säväys, kuten nyt vaikka raparperivinegretissä .
Granaattiomenamelassi on siis vakiinnuttanut asemansa keittiössämme. Omat pulloni olen tuonut Ranskanreissuilta, mutta eiköhän tuota löydy myös Lähi-idän tuotteita myyvistä kaupoista. Kannattaa ostaa mukaan, jos vastaan osuu.
Minulle päänvaivaa aiheuttaa tällä hetkellä sumakki. Ensin en meinannut löytää sitä mistään ja nyt se ei kulu millään. Ideoita kellään ?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Granaattiomenamelassi tai siirappi,kuten itse sitä kutsun,on vakiokamaa keittiössäni. ja usein mainittu blogissani ja olen sitä tehnyt itsekin,ei mikään vaikea juttu muuten.Ihana esim, vinaigretissa ja täällä monet käyttävät sitä esim. kanan kanssa,siis uunikanan,kastikkeessa.Sumakki taas,rakastaaa kanaa.....eli hiero sitä kanan pintaan.Myös vihreässä salaatissa ihana ja humuksenkin päällä hyvää. Sipulisalaatissa ehdoton aines.
VastaaPoistaArvasinkin, että tämän on varmaan sinulla aivan tuttu juttu :-) Pitääkin kurkkia omaa ohjettasi, sillä pullo on jo melkein loppu...
PoistaNiin ja löysin nyt hyvän ohjeen tuolle granaattiomenamelassille.
VastaaPoistaEli ohuita siivuja lohta,sitten
karkeaa suolaa päälle,2 rkl sokeria
1 dl granaattiomenamelassia
½ dl oliiviöljyä
granaattiomenan siemeniä
korianterin lehtiä
Suola ja sokeri laitellaan ohuiden lohisiivujen päälle ja annetaan olla parisen tuntia jääkaapissa.
Otetaan jääkaapista ja sokeri ja suola puhdistetaan lohisiivuista. Öljy ja siirappi sekoitetaan ja sitä tiputellaan lohisiivujen päälle.Sitten vielä granaattiomenan siemeniä ja korianteria päälle.Kaunis ja maukas annos!
OI, kiitos! Tämä kuulostaa aivan ihanalta! Taittaa varmaan ihanasti lohen rasvaisuutta tuo kastike :-)
PoistaViinietikka eri muodoissaan. Myös ihan etikka.
VastaaPoistaEn ole kummoinen ruoanlaittaja, mutta etikalla pelastaa melkein mitä tahansa.
OI kyllä - etikka antaa hyvää terää ihan kaikkeen - tai sitten sitruunamehu, mutta jotain happoa pitää joka ruoassa olla.
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaJonna, tarkoitukseni ei ollut poistaa kommenttiasi... mutta blogger ei anna palauttaa linkkihutin lopputulosta :-(
PoistaMinä en itse asiassa sumakkia koskaan onnistunut löytämään Suomesta (sitä kuulemma kyllä jostain saisi), vaan toin omani lomamatkalta ja siellä se nyt sitten on kököttänyt kaapissa.
Mistä granaattiomenamelassia saa, Helsingissä tai Vantaalla?
VastaaPoistaUuh, pistitpä pahan. En itse asiassa ole ihan varma, mutta olettaisin, että Hakaniemen etnisistä kaupoista ainakin jostain löytyisi - siis sellaisista, joista muutenkin löytyy lähi-idän tuotteita. Itsenikin pitäisi lähteä kyseistä tuotetta metsästämään, kunhan jossain välissä ehdin kierrokselle.
Poista