torstai 1. toukokuuta 2014

Mokkapalat Kinuskikissan tapaan ja aristokraattisen leivonta-asenteen ihailua


Sini Visa : Kinuskikissan helpot suosikit
Elina Jyväs : Baking Instinct 
Kokattavaksi Tammelta

Tämä kevät on täynnä ihania uusia (kotimaisia!) keittokirjoja. Sopat! on inspiroinut jo pariinkin otteeseen, Jenni Häyrisen Katuruoka-kirjan pannupizza teki encorensa lasten pyynnöstä ja Reseptien aarteet palautti mieleen oman lapsuuden herkkuja. Nyt viimeksi sain Tammelta luettavaksi (ja kokattavaksi) kaksi ihan mahtavaa leivontakirjaa. Jo niiden vaaleanpunaiset selät saivat hyvälle tuulelle ja piristivät keittokirjahyllyä.

Baking Instinct on koru kirjaksi. Samannimisen blogin tyyliin aatelisneito Eleanora von Smöör seikkailee sokerin ihanassa maailmassa. Reseptit jakautuvat makeisiin, makeampiin ja makeimpiin.
Tämä kirja on taas niitä, jonka voi jättää kahvipöydälle ihan vain selattavaksi. Usean ammattikuvaajan yhteistyönä syntyvät kuvat ovat juuri niin dekadentteja kuin sokerinhimoiselle aristokraatille sopiikin. Helmet, timantit, täytetyt linnut ja muu rekvisiitta tukevat hyvin päähenkilön hieman hupsuakin jutustelua seikkailuista ja sukulegendoista.

Näyttää myös siltä, että kirja ei ole pelkästään kaunis, vaan sisältää myös hyviä reseptejä. Vielä en ehtinyt testaamaaan, joten niiden toimivuudesta en osaa sanoa mitään. Näyttivät mielenkiintoisilta. Pitää vain odottaa sopivasti rauhallisempaa hetkeä, jotta pääsee Elanoramaiseen mielentilaan niin leipomisen kuin leivonnaisten nauttimisen osalta.

Sini Visa puolestaan on kaikkien tuntema KinuskikissaKinuskikissan helpot suosikit lunastaa nimensä lupauksen. Kirja on täynnä herkullisen oloisia perusreseptejä, usein pienellä jujulla muokattuina. Kaikki Kinuskikissan reseptejä käyttäneet tietävät, että ne yleisesti ottaen toimivat. Suosioon on syynsä.

Ensimmäiseksi kokeiltavaksi reseptiksi kirjasta minulla valikoituivat mokkapalat sillä en ole sellaisia tehnyt KOSKAAN aikaisemmin. Uskomatonta, mutta totta. Kyseessä on varmaan Suomen suosituin leivonnainen, jonka reseptiversioita on pilvin pimein, jolla on oma erityinen paikkansa koulumyyjäisissä ja josta pitävät kaikki. Silti, jotenkin olen onnistunut sen välttämään - tähän saakka. Tämän reseptikokeilun myötä taitaa meillä olla mokkapaloja tästä lähtien tasaisin väliajoin. Olivat ne sen verran herkullisia (ja helppoja tehdä!)
Kinuskikissan mokkapalat 

pellillinen - olen huomannut muissakin resepteissä, meidän peltimme olevan jotenkin isoja. Näistä tuli minun makuuni hiukan ohuita, eikä kuorrutuskaan riittänyt peittämään koko pohjaa. Seuraavalla kerralla joko tuplaan reseptin tai teen pienempään vuokaan...

pohja :
4dl vehnäjauhoja
4rkl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
200g voita
1,5dl sokeria
3 munaa
1,5dl maitoa

Kuorrute :
100g voita
6dl tomusokeria - ensi kerralla sekoitan suoraan ison ruokalusikallisen espressopikakahvijauhetta kuorrutteeseen. Minusta kun tuo kahvin maku saisi kuorrutteessa olla vielä vahvempi. Lapset tosin voivat olla toista mieltä.
3/4 dl kahvia
1/2dl kaakaojauhetta

Pinnalle haluamiasi koristeita - minä pistin Valrhonan suklaakuulia ja sokerikukkia + nonparelleja. Liekö runsas koristelu ollut sitten Eleanora von Smöörin alitajuista vaikutusta?

Hiero voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään ja sekoita voiseokseen maidon kanssa vuorotellen.

Levitä taikina pellille tai uunivuokaan leivinpaperin päälle noin 1cm paksuiseksi levyksi. Paista 200 asteessa noin 10-13min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!