torstai 8. toukokuuta 2014

Taas yksi lempileipä - Maalaisleipää Glorian tapaan


Tällä ohjeella sai kuplat ihanan tasaisesti kaikkialle leipään

Taas yksi lempileipä. Glorian ruoka ja viini -lehdessä on aina toimivat leipäreseptit. Tämäkään kerta ei tee poikkeusta. Viimeisimmässä numerossa Jouni Toivanen antaa oivan reseptin ranskalaiseen maalaisleipään. Tässä meidän versiomme hänen ohjeestaan.  ("Meidän", koska isäntä paistoi leivät minun huhkiessani koulun vanhempainillan leivonnaismyynnissä).

Totesin tämän reseptin olevan myös mukavan stressitön siinä suhteessa, että leipomisen jälkeen ei jää hengissäpidettävää juurta vaan se tehdään joka kerta uudelleen. Ei tarvitse sydän syrjällään odotella, koska TAAS onnistuu juuren tappamaan.

Pain de campagne

Juuri :
1,5 dl lämmintä vettä
2,5dl venhäjauhoja.

Sekoita ja jätä kulhoon kannen alle vuorokaudeksi (tai noin 30 tunniksi, kun et ehdikään leipomaan aamulla...)

Taikina :
6dl lämmintä vettä
5dl hiivaleipäjauhoja
2,5dl Myllärin ruisleipäainesta (Tässä on ohrajuurta, joten auttoi varmaan osaltaan nousemisessa)
6dl vehnäjauhoja (+ripottele jauhoja sekaan vaivatessasi nostatuksen aikana sekä leipoessasi leiviksi ja vielä lopuksi pinnalle...)
1 rkl suolaa

Sekoita juuri, vesi ja jauhot yleiskoneessa. Anna surrata taikinakoukulla 8-10min. Lisää suola ja vaivaa vielä muutama minuutti. Jätä kulhoon liinan alle kohoamaan runsaaksi tunniksi.

Jauhota ja vaivaa taikinaa hiukan ja jätä vielä 1,5 tunniksi liinan alle.

Jaa taikina 2 osaan ja leivo leiviksi. Laita leivinpaperin päälle, jauhota pinta ja kohota peitettynä vieläkin tunnin verran.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Viiltele leipien pintaa halutessasi kuvio ja laita uuniin. Laske uunin lämpö heti 200 asteeseen ja paista noin 35min. Näin siis sanoo ohje. 

Isäntä taas pisti uunin lämpiämään, lykkäsi leivän sisälle 150 asteen kohdalla. Antoi lämmön nousta 250 asteeseen, laski sen 200 asteeseen ja odotti 20min. Leivät kohosivat ja niihin tuli sellainen herkullinen, vähän nahkea pinta. Onnistuu siis noinkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!