sunnuntai 7. elokuuta 2016

Marjat & mascarpone appelsiininkukkavedellä eli kesäkakku


Minun ehti tehdä jo jonkin aikaa mieli kesäistä marjakakkua ennen kuin viimein sain sen aikaiseksi. Syynä oli kuva (ja resepti) viimeisimmässä Delicious-lehdessä. Se on jännä, miten jokin jää mielen nurkkaan nakuttamaan eikä siitä pääse eroon kuin yhdellä tavalla, maistamalla. En tiedä teistä muista, mutta minulla nämä normaalielämää häiritsevät reseptit ovat yleensä jotain makeaa...

No, eilen sitten tein kakun, ja hyvällä omallatunnolla. Olinhan juuri ilmoittautunut kuntoklubille ja aamulla kävin salilla hikoilemassa. Tänään mietin, olikohan tuo sittenkään hyvä ajatus. Olkapää on tosi kipeä, eikä sellaisen treenatun lihaksen kipeä, vaan ihan vain kipeä. Harmittaa. En minä mielestäni edes tehnyt mitenkään erityisen rankasti. Näin minulle on viime aikoina käynyt joka kerran, kun olen yrittänyt jotain kuntoiluntapaista aloittaa. Ehkä sitä mieli kuvittelee olevansa edelleen nuori ja sitä tekee rankempaa kuin aikoo, eikä kroppa sitten pysy perässä. No, katsotaan, miten tässä käy. Taitaa tämä koneella kirjoittaminenkin jäädä minimiin lähiaikoina. Pah.

Mutta kakku on hyvää ja sitä syötiin vielä tänään aamullakin englantilaisen aamiaisen osana. Appelsiininkukkavesi mascarponekreemissä toi ihanaa raikkautta ja vastapainoa pohjan valkosuklaasattumille. Se myös yllättää. Sopivasti annosteltuna saat ihanan, salaperäisen häivähdyksen, jota voi sitten herkuttelijoiden parissa arvuutella. Kyseessä kun on Suomessa hivenen tuntemattomampi ainesosa.


Kesämarjakakku 

250g huoneenlämpöistä voita
185g sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
4 kananmunaa
100g vehnäjauhoja
150g mantelijauhoja
2tl leivinjauhetta
2 pientä kourallista valkosuklaahippuja
2 sitruunan mehu + 3rkl sokeria

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Vatkaa kananmunat yksitellen reippaasti vatkaten jokaisen jälkeen ja lisää sitruunankuori.
Sekoita jauhot, mantelijauhot ja leivinjauhe ja kääntele seos taikinaan.
Lisää valkosuklaat lempeästi sekoittaen.

Laita suorakulmaiseen, leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (30x20cm... noin) ja kypsennä 170 asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Sekoita sitruunamehu ja sokeri ja kaada juuri uunista nostetun kakun päälle. Anna jäähtyä vuoassa.

Päälle
250g mascarponea
1dl tomusokeria
2dl Flora Vispiä vaahdotettuna (tai muuta "kerma"vaahtoa)
2tl vaniljasokeria (tai vastaava määrä vaniljauutetta)
Muutama pisara appelsiininkukkavettä - ei pakollinen
muuta ropposellinen haluamiasi marjoja

Vatkaa vaahto ja vatkaa sitten siihen mascarpone, vaniljasokeri ja appelsiininkukkavesi. Viimeksimainittu on tosi ytyä tavaraa, joten tarvitaan oikeasti vain ihan muutama pisara. Laitoin noin 1/3 korkillista ja siitä tuli juuri sopiva raikas häivähdys, joka ei kuitenkaan peitä mascarponen ja vaniljan makua.

Levitä vaahto kakun päälle ja sitten marjat. Minulla on tapana huuhdella pensasmustikat ja mansikat ja kuivata ne talouspaperilla ennen tarjoilua.


8 kommenttia:

  1. Sama juttu täällä, jokin kakku/leivonnainen saattaa jäädä pitkiksi ajoiksi mieleen kummittelemaan jota et jostain syystä saa tehtyä (ei ole erityistä syytä/aikaa tms). Ensi viikonloppuna aion tehdä yhden kakun joka on kummitellut mielessäni siitä saakka kun sitä maistoin, vuosi sitten! :D
    Tämä kakkusi kuulostaa aivan ihanalta, appelsiininkukkavesi tuo varmasti herkullisen maun ja raikkauden. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Se on jännä, miten appelsiinikukkavesi tosi pienessä määrässä taittaa mascarponen täyteläisyyden ihanan raikkaaksi. Paljon sitä ei kannata laittaa, kun sitten kokee syövänsä saippuaa tai jotain vastaavaa.

      Poista
  2. Voi miten herkullisen näköistä tämän on....Appelsiininkukkavesi kuulostaa jännälle. Mistä sitä voi hankkia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-) Minun pulloni ovat kotoisi Ranskasta, mutta uskoisi tuota löytyvän niistä etnisistä liikkeistä, joissa myydään Lähi-idän tuotteita ja Deli Delistä sitä on käsittääkseni ainakin saanut.

      Poista
  3. Ihanan näköinen kakku,tekee mieli.Olen kerran tänä kesänä syönyt kunnon kermaista mansikkakakkua;Tel Avivin suomalaisen kirjaston entisen kirjastonhoitajan syntymäpäivillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä resepti pyöri päässäni jo pidemmän aikaa. Hyvä, että sain tehtyä niin ei tarvitse enää miettiä :-)

      Poista
  4. Appelsiininkukkavesi on kyllä mielenkiintoinen tuote. Muutama kerran olen sitä käyttänyt, mutta en oikein ole päässyt vielä jyvälle. Mascarponen kanssa se olisi varmasti todella hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä pitää laittaa tosi vähän... sama juttu kuin laventelin kanssa. Häivähdys on herkullinen, muuten maistuu saippualta :-)

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!