sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Salaatinkastikekimara eli tämän kesän suosikit. Kerro omasi!

Salaatit ovat ihania. Niihin voi tunkea mitä tahansa, niitä voi syödä lämpimänä tai kylmänä tai sekaisin. Salaatti voi olla kevyt suupala tai tuhti ateria. Vaan mikä tekee yhteen heitetystä aineksista herkullisen kokonaisuuden

Salaatinkastike tietysti. Ajatelkaapa nyt vaikka cesar-salaattia. Vihreää romainea, parmesaania, krutonkeja - ja sitten SE kastike.




Vinegretti, totta kai! 

Toinen meidän keittiömme (ja koko maailman) perussuosikki ei taida yllättää ketään. Ranskalainen vinegretti piristää salaatin kuin salaatin. Alta löytyy perusohje, mutta meillä se ei taida mennä ihan noin. Tykkäämme nimittäin vähän tujummasta, joten meidän vinegretissämme voi vaihtaa sinapin teelusikan ruokalusikaksi.

Perusvinegretti: 
2rkl punaviinietikkaa
1tl Dijonin sinappia
4rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria

Vinegretin ihanuus on myös sen joustavuudessa. Vaihtamalla sinapin toiseen, etikan sitruunaan ja öljyn vaikka viinirypäleensiemenöljyksi, saa taas ihan toisenlaisen setin. Joukkoon voi myös silputa erilaisia yrttejä tai, niin kuin me usein teemme, valkosipulia. Valkosipulinen kastike on yläkuvankin salaatissa eikä siihen tarvittukaan sitten muuta kuin lehtisalaattia, tomaattia ja versosalaattia koristeeksi. Seuraksi rapeaa leipää ja herkku on valmis.

Kunnon kesäinen Panzanellakaan ole mitään ilman valkosipulivinegrettiä. Tätä tullaan varmasti taas näkemään kesän aikana pöydässä useammin kuin kerran, kunhan tuo persiljakin tuolta vähän kasvaa suuremmaksi.


Valkosipulinen vinegretti on myös ihan ehdoton syksyn salaattisuosikissa eli kastanjoilla höystetyssä lehtisalaatissa. Niin, ja olettekos kokeilleet wasabivinegrettiä kalaa sisältävien salaattien seuraksi ?


Maustetut balsamicot 

Monesti salaatin saa nostettua uuteen ulottuvuuteen myös ihan viinietikkaa käyttämällä. Lehtiin voi sekoittaa hitusen suolaa ja sitten vaan valuttaa päälle viinietikkaa. Minusta erilaiset balsamico-versiot sopivat tähän parhaiten.

Tänä keväänä on käytetty niin perusbalsamicoa (sellaista vähän kypsytetynpää ja laiskasti valuaa) sekä kahta uutta suosikkia.

Punnitse ja Säästä - kaupoista löytyy viikuna-taateli balsamiviinietikkaa, jonka makeus elävöittää salaatin kuin salaatin, mutta on ehkä parhaimmillaan täyteläisiä makuja sisältävän yhdistelmän piristäjänä. Varsinkin juustojen päälle tuota kelpaa lorotella.

Mokosta mukaan tarttui puolestaan passio-viinietikka, jonka kirpeä hedelmäisyys yhdistyy mainiosti kanaan tai lihaan eli erityisesti tätä käytämme lämpimien salaattien mausteena. Kesän savuisten grilliherkkujen seuraan tämä sopinee kuin nenä päähän.




Mirin ja kurkut 

Aina ei salaatissa tarvitse kaikkia aineksia sekoittaa kastikkeeseen. Riittää kun jollain osalla on tuunaus paikoillaan ja koko salaatti piristyy. Olen huomannut mirin-kurkkujen sekoittuvan meillä vihersalaattiin yhä uudelleen ja uudelleen. Tekeminenkään ei voisi olla helpompaa. Sekoitetaan vain kurkkupaloihin pieni loraus miriniä ja hyppysellinen suolaa. Annetaan maustua pieni hetki, valutetaan ja sekoitetaan muuhun salaattiin. Tuohon kun lisää vielä vähän paahdettuja seesaminsiemeniä niin käy lisukkeena ihan yksikseenkin.

Mirin on makeahkoa, joten pippuriset rucolat tai muuten vahvan makuiset salaatinainekset tykkäävät siitä kovasti.


Jugurtti + Savora 

Turkkilainen jugurtti on ihan huippuaine, kun puhutaan dipeistä tai salaatinkastikkeista. Meillä ei nykyään tehdä oikeastaan koskaan majoneesipohjaisia kastikkeita, vaan jugurtti on keventänyt jopa perunasalaattia roimasti.

Standardina meiltä löytyy usein sekoitus turkkilaista jugurttia, ketsuppia, suolaa ja pippuria (+ chilijauhetta). Se on lasten ehdoton suosikki.

Minä puolestani olen käytännössä ihan koukussa Savora-jugurttiin. Savorahan on sellaista ranskalaista sinappimaista mausteseosta, jota Suomesta löytyy ainakin Wanhasta Kauppahallista Helsingistä ja jota kannattaa tuoda Ranskassa käydessään useampikin purkki tuliaisina.

Savora-jugurttia voi yhdistää ihan mihin tahansa, mutta meillä se vilahtaa usein avokadon kaverina enkä voi saada kyllikseni varhaiskaalisalaatista, jossa kastikkeena on juurikin Savora-jugurttia. Joka kesä tuota tulee ahmittua ihan liikaa.




Itämainen twist 

Mirin-kurkut jo veivät tuonne Aasian suuntaan, mutta varhaiskaalisalaatti muistutti vielä Thai-vinegretistä, jonka maustama kaali-porkkanasalaatti aiheuttaa myös pahemmanlaatuista riippuvuutta.
Voisi sitä tietysti pahempiinkin juttuihin retkahtaa. Tämä on vielä aika viatonta ja suhteellisen terveellistäkin.

Thai-vinegretti 
1 pieni chili raastettuna
1 iso valkosipulinkynsi raastettuna
1rkl ruskeaa sokeria
1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
1 1/2 rkl limen mehua
1 1/2 rkl kalakastiketta
1 1/2 rkl mietoa ruokaöljyä (auringonkukka, rypsi)
puolikas pieni sipuli ohuina siivuina

Tämän kun sekoittaa ja sekoittaa mintun ja korianterin kanssa kaali-porkkanaraasteeseen...


Vaikka mitä, vaan mitä teillä? 

Salaatteja on vaikka minkälaisia ja salaatinkastikkeita vähintään yhtä monta variaatiota. Tässä nyt meidän suosikkimme, jotka ihan varmasti näkyvät kesän aikana ruokapöydässä.


Mitä teillä käytetään? Mikä on suosikkikastikkeesi resepti ? 


4 kommenttia:

  1. Hei! Suosikkikastikkeni kehittelin vuosia sitten, enkä kyllästy siihen koskaan. Kastikkeeseen tulee avocadoöljyä, risiviinietikkaa,sitruunaa,herbamarea,sinappia ja vähän hunajaa. Määriä en osaa antaa, koska en koskaan niitä mittaa.Kastike käy kaikkiin vihreisiin salaatteihin, mutta laitan sitä myös peruna-fetasalaattiin. Suosittelen kokelemaan! Maarit

    VastaaPoista
  2. Salaatit ovat ihania:) Mun kastikkeissa on usein tahinia,ja viime aikoina olen usein lykännyt säilöttyä sitruunaa salaattikastikkeeseen,se vasta antaakin makua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat! Oi, tahinin olenkin taas vaihteeksi unohtanut kastikkeissa. Pitääkin pitää mielessä. Noita säilöttyjä sitruunoita en ole saanut käsiini pitkään aikaan. Olisiko sinulla olemassa jotain hyvää reseptiä itse tehtyihin? Joskus kokeilin eikä mennyt ihan putkeen.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!