lauantai 25. kesäkuuta 2016

Isäntä kokkaa: Juhannuksen pizzaladière


Pissaladière on Etelä-Ranskan lahja muulle maailmalle. Sardelleja, sipulia ja oliiveja piirakassa. Kuulostaa suomalaisesta oudolta yhdistelmältä, mutta uskokaa pois. Se toimii!

Emme olleet pitkään aikaan tehneet kyseistä piirakkaa, kun bongasin Kamera ja kauha -blogin version.  Arvaatte, miten kävi. Saatoin tuntea suussani sardellien ja oliivien suolaisuuden ja sipulien makeuden eikä siihen kutinaan auta muu kuin pistää toimeksi.

Minä tein taikinan, isäntä hoiti loput poikien kanssa. Juhannuspäivän pizzaövereissä valkoisen ja punaisen pizzan lisäksi tarjoiltiin myös pizzaladière. Hyvin toimi sekin. "Yön yli pizzataikina" soveltui tähän tarkoitukseen oivallisesti.

Lopputulos oli kaukana hienostuneesta tarjoiltavasta, paitsi tietysti mauiltaan. Ne eivät petä koskaan.




Pizzaladière yön yli taikinasta 

8dl lämpöistä vettä
kuivahiivaa noin 1/2 pss
2tl suolaa
16dl vehnäjauhoja (riippuu kelistä - tämän juhannuksen kosteanlämmin ilma vaati vähän enemmän)
4 rkl oliiviöljyä

Kaada vesi suureen kulhoon ja ripottele hiiva päälle. Sekoita joukkoon jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Vaivaa lopuksi oliiviöljy sekaan.

Laita liina tai kansi päälle ja nosta kulho jääkaappiin yön yli (eli vähintään 8h)

Pissaladière täyte:

Siivuta pari keltasipulia (huom. nimenomaan keltasipuleita!), nosta sardellipurkki pöydälle ja viereen vielä hyviä oliiveja. Yleensä tähän käytetään pieniä mustia oliiveja, mutta meillä nyt tällä kertaa vedettiin sekoituksella.

Kuullota keltasipulia pannulla öljyssä, ripottele joukkoon hieman suolaa ja reippaasti mustapippuria. Anna pehmetä vähitellen välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon vielä kourallinen timjaminlehtiä. Sipulien joukkoon voi myös lisätä hautuman laakerinlehtiä, rosmariinia tai muuta lempiyrttiään. Meillä se on aina timjamia.

Kauli taikina ohueksi. Levitä sipulit pohjaksi. Lisää sardellifileitä ja oliiveja sinne-tänne.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 10min.


HUOM. Taikinamäärästä tulee useampi pizza ja meillä tuosta söi 4 isoruokaista pizzanrakastajaa + yksi vähän pienempi ja huomisen herkutteluun jäi vielä kaksi kokonaista pizzaa... Eli ehkä tuosta voisi arvioida noin 8 normaaliruokaista pizzansyöjää. 


2 kommenttia:

  1. Höh, nyt en voi olla ajattelematta muuta kuin tätä herkkua :D Muuten tuossa ohjeessa varmaan viimeinen 4 rkl vehnäjauhoa pitäisi varmaan olla 4 rkl öljyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tartunta leviää :-)
      Ja kiitos reseptihuomautuksesta. Mitä ilmeisimmin juhannuksen leppoisa oleilu ei tee hyvää aivotoiminnalle...

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!