torstai 16. kesäkuuta 2016

Arkistojen aarteita: Pellillinen makeaa


Arkistojen kätköistä tammikuulta 2013 - Tämä on edelleen yksi toisen blogini etsityimmistä resepteistä, joten laitetaan nyt tännekin, Sitruunainen rahkapiirakka eli pellillinen makeaa. 


Peltipiirakat ovat makeannälkäisen perheen ruokahuollon pelastus. Meitä kun istuu pöydässä 5 sokerihiirtä, niin pienempi kakku katoaa kerralla. Uunipelti on sentään kooltaan sen verran iso, ettei tarvitse heti ruveta uudelleen leipomaan, vaikka kyllä minulla tämänkin kanssa meinasi tulla kiire saada edes joitakin paloja pelastettua myös pakkaseen.

Ei tätä kuitenkaan ihan kerralla syöty. Vanhemmat reseptit ovat sen verran tuhtia tavaraa, että yksi pala riittää jälkiruoaksi tai kahvin kanssa. Tällä reseptillä on minunkin vihossani ikää jo yli kaksikymmentä vuotta. Kummitädiltäni sen aikoinaan bongasin ja siitä lähtien on sitruunainen rahkapiirakka ollut osa vakinaista repertuaaria. 

Hiukan kevensin ja vähensin voin määrää, mutta vieläkin taitaisi vähemmällä onnistua. Tässä kuitenkin resepti sellaisena kuin sen tällä kertaa tein.

Sitruunainen rahkapiirakka 

Sekoita keskenään

4 lasia vehnäjauhoja
2 lasia sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
225g sulaa voita 

Jaa seos kahteen osaan, joista toinen on tortun pintapuoli. Pohjaan lisätään

1 kananmuna
1 lasi piimää

Valmista myös täyte sekoittamalla keskenään

2 purkkia maitorahkaa
1 lasi sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan mehu (modernina lisäyksenä myös sitruunan kuori niin maistuu vahvemmin)

Levitä pohja pellille, lisää täyte ja ripottele lopputaikina murusina päälle. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes pinta ruskistuu. 

4 kommenttia:

  1. Niin rakastan sitruunaa ja toinen on raparperi, että ooh suuret peukut tälle reseptille ja kiitokset. Nyt varmaan osaisin tehdä sitruunasta muutakin kuin marenkipiirakkaa. :)

    Kivaa viikonloppua Minna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ollut yksi suosikeistamme (sen marenkipiirakan ohella) jo vuosia ja taas vuosia. Raparperista koitin vähän vastaavaa, muttei mennyt ihan putkeen... siitä lisää vähän myöhemmin.
      Kivaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  2. Paljonkohan deseissä noin suurinpiirtein on lasisi?
    Kyselee Nelli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein mitata... sellainen normi juomalasi eli noin 2,5dl... Pienistä heitoista ei ole haittaa.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!