keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Kylmää loppiaista ja Galette des rois 2016


Kuninkaankakku vuosiversio 2016

Joka loppiainen isäntä pistää parastaan ja vuosi vuodelta Galette des rois on entistä maukkaampi. Tänä vuonna mentiin ohuen ohuella taikinalla ja vähennetyllä sokerilla. Manteli maistui vahvana ja siitähän minä tykkään.

Kakkuun on piilotettu yksi kokonainen manteli kuninkaan löytymiseksi. Vielä ei kukaan sitä ole löytänyt eli toinen kierros kakkua tiedossa vielä tälle päivälle :-)


Galettes des rois 2016

Voitaikina valmiina kaupasta - kaulittiin vielä ohuemmaksi

Täytefrangipaani:
400g mantelijauhetta
150g sokeria
2tl vaniljasokeria
80g voita huoneenlämpöisenä
4 keltuaista + 1 kokonainen muna
Marsala viiniä kunnon loraus

Voitele piirakkavuoka ja vuoraa taikinalla. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi massaksi. Levitä täyte piirakkapohjalle ja laita kansi päälle.

Koristele haluamallasi tavalla.
Voitele munalla tai voilla. Paista uunssa 175 asteessa kauniin ruskeaksi. Anna jäähtyä haaleaksi tai kylmäksi ennen tarjoilua.

2015 versio


Kylmää, kylmää

Ulkona pakkanen vaan kiristyy. Nyt mennään jo melkein 20 pakkasasteen tuntumassa. Ulos ei pahemmin ole tehnyt mieli, vaikka kyse tietysti on pukeutumisesta enemmän kuin mistään muusta. Tällaisella Etelä-Suomen eläjällä ei vaan oikein ole tarpeeksi noita pakkasvarusteita. Pitänee kaivaa vielä vaatekaapin pohjia lisää.Ruokailu menee tietysti kelin mukaan. Ennen kuninkaallisiksi ryhtymistä nautittiin raclettea. Mikäpä sitä talvikeliin paremmin sopisikaan? Paitsi ehkä fondue... sitä lienee luvassa lähiaikoina.


2 kommenttia:

  1. Hieno galette:) Viime vuonna tein ja postasinkin siitä. Täällä sita saa nykyään parista ranskalaisesta leipomosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Meillä tämä on jokavuotinen perinne ja täytyy sanoa, että tämä versio on oikein onnistunut. (nuolee suupielestään viimeisiä murusia ;-)

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!