maanantai 18. tammikuuta 2016

Punaiset juuret pussissa


Kävipä tässä eräänä päivänä niin, että punajuuria sai 2kg pussissa sellaiseen aika edulliseen hintaan. Pihistelevä emäntä sitten osti oikein kaksi pussia miettimättä laisinkaan, missä niitä säilyttäisi. Jääkaappi on meillä kovin pieni. Pihavarasto pakkasella ja keittiössä vähän turhan lämmintä.

Ei siinä sitten muu auttanut, kuin ryhtyä miettimään punajuurireseptejä. Herkkua ovat ihan sellaisenaan vähän maustettuina ja uunissa kypsennettyinä, mutta rajansa kaikella. Varsinkin, kun kolmesta muksusta ei tietenkään kukaan ole punaisten juurten fani. Onneksi niitä voi piilotella vähän sinne sun tänne.

Aloitimme punajuuri-sinihomejuustovuoalla ja jatkoimme punajuurisämpylöillä...



Punajuuri-sinihomevuoka

5-6 suht isoa punajuurta
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä
4dl kermaa
150g sinihomejuustomurua
kuivattua basilikaa (tai muita yrttejä)
1prk ananasmurskaa
Paahdettuja hasselpähkinöitä murskattuna pari pientä kourallista

Kuori ja raasta punajuuret. Kuullota sipuli ja punajuuret pannulla. Sekoita joukkoon loput ainekset ja laita uunivuokaan ja sitten uuniin 175 asteeseen pariksi tunniksi. Anna lämmön tasoittua ennen tarjoilua.



Sämpylät tehtiin soveltaen porkkanasämpylöiden ohjetta:

1,5 punajuurta rastettuna (olivat aika isoja)
1pss kuivahiivaa
5dl heraa (juustohommeleista)
2dl spelttitäysjyväjauhoja
2dl ruisjauhoja
2dl 4 viljan hiutaleita
4dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
50g voita huoneenlämpöisenä

Sekoita lämmin hera, punajuuriraaste ja hiiva keskenään. Jätä tekeytymään tunniksi.

Vaivaa joukkoon jauhot ja hiutaleet sekä suola. Taikina on aika löysää, joten kannattaa käyttää yleiskonetta ja taikinakoukkua. Annoin pyöriä hyvinkin vartin verran ja lopuksi annoin pyöriä vielä muutaman minuutin verran voita sekaan. Jätä sitten nousemaan taas tunniksi.

Nostele kahdella lusikalla isohkoja kökkäreitä leivinpaperille ja laita 225 asteiseen uuniin 12-15 minuutiksi. Tarjoile heti. Nämä sämpylät eivät montaa päivää säily, mutta kyllä ne vielä seuraavana päivänä herkkua ovat. Jos vielä on jäljellä, niin kannattaa laittaa pakkaseen. Sieltä kun lämmittää uunissa tai mikrossa, niin saa taas ihan tuoreen leivän veroista.


Vielä olisi pari kiloa punajuuria jäljellä? Ideoita? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!