tiistai 10. tammikuuta 2017

Maapähkinäkastike eli Satee nro 3

Maapähkinäkastike  on meillä saanut virheellisesti nimekseen Satee (Satay...) Yleensähän satay viittaa vartaisiin ja kastike voi olla muutakin  kuin maapähkinästä tehtyä, mutta minkäs teet. Meillä tuo nyt on ja pysyy tuolla nimellä ja meidän perheen lempparina. (Juu, sekin.)

Kastikkeesta on käytetty "pikaversiota" ja vähän vähemmän pikaista ja nyt sitten vielä yksi versio lisää tulee tässä dokumentoitua. Aiempia voi vilkaista täällä. 

Useimmiten tämä kastike tulee tarjottua kanan kaverina, mutta se on herkkua ihan kasvisversioinakin, joista yllättävin lienee ollut punajuurien kanssa tehty. Uudenvuodenaattona herkku tarjottiin nyt sitten naudanlihasuikaleiden ja riisin kera. Niin, ja päälle tietysti jauhettiin kultaista pippuria juhlan kunniaksi.

Tämä(kään) versio ei varsinaisesti ole hankala eikä edes kovin aikaa vievä. Vähän ehkä miedompi ja täyteläisempi (ja kummasti vähemmän makea) kuin esimerkiksi tuo meidän yleisimmin tehty pikakastikkeemme.

Maapähkinäkastike nro 3 

1rkl öljyä
2 sipulia hienonnettuina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 punainen chili silputtuna
n.250g maapähkinävoita
purkillinen kookosmaitoa (400ml)
vettä tarvittaessa
2 rkl ketjap manisia (sitä makeaa soijakastiketta)
1 iso rkl tomaattipyreetä

Kuullota sipulia öljyssä pannulla muutaman minuutin ajan hyvin sekoittaen, kunnes sipuli pehmenee ja muuttuu miltei läpikuultavaksi. Lisää chli ja valkosipuli ja kuumenna vielä minuutin verran.
Nosta pannu pois levyltä ja sekoita maapähkinävoi joukkoon. Nosta takaisin levylle ja sekoita joukkoon puolet kookosmaidosta, ketjap manis ja tomaattipyree. Sekoita hetki ja maista. Jos kookos ei maistu liikaa, lisää loput kookosmaidosta vähitellen välillä maistellen. Lisää lopuksi vettä, jos kastike vaikuttaa liian tymäkältä.
Anna jäähtyä ja makujen sekoittua. Kuumenna halutessasi uudelleen juuri ennen tarjoilua.

Naudanlihasuikaleet vain kypsennettiin nopeasti pannulla - suolattiin ja pippuroitiin ja nostettiin tarjolle.

Riisi keitettiin tuttuun tapaan eli 1 osa basmati-riisiä ja 2 osaa vettä. Sitten vaan kattilaan ja hiljaisella lämmöllä kannen alla hautumaan, kunnes riisi on pehmeää ja vesi imeytynyt. Kansi pois ja sekoitellaan vähän.

Korianteri - no silppuna tai kokonaisina lehtinä. Miten vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!