lauantai 9. tammikuuta 2016

Lämmittävää ilman lämmintä ja pulkkamäessäkin jaksaa


Tässä salaatissa ei ole mitään lämmintä ainesosaa,mutta silti se lämmittää. Miten ihmeessä?

Minun teoriani on, että voimakkaat maut saavat ihmiskropassa aikaan samanlaisen reaktion kuin lämpö. Puhutaanhan vahvasti maustetusta ruoasta tulisena! Ei tässä kyllä ole chiliäkään, joka  hien pintaan nostaa, mutta endiivi (sikuri), sinihomejuusto ja saksanpähkinät, puhumattakaan vahvasta vinegretistä, saavat aikaiseksi sellaisen sinfonian, että lumikelilläkin maistuu.

Tietysti ilmakin lämpeni. Tänään ei enää ollut yli 20 asettta pakkasta vaan pyörittiin siinä kymmenen asteen tuntumassa. Lisäksi täällä on satanut lunta koko päivän. Ihanaa, ihanaa! Poikien (ja ilmeisesti kaikkien muidenkin seudun lapsien) kanssa käytiin pulkkamäessä heti lounaan jälkeen. Maassa oli siinä vaiheessa vielä enemmän lehtiä kuin lunta, mutta hyvin liukui. Tätä menoa huomenna jumiudutaan hankeen, mutta mitäs siitä. Lumessa möyriminen on ollut talvista lempipuuhaani niin kauan kuin muistan.


Endiivi ja sen kaverit salaatissa 

2 endiiviä pilkottuna
kourallinen rucolaa per syöjä
1 iso omena kuorittuna ja kuutioituna
muutama kourallinen pilkottuja saksanpähkinöitä
siivu vahvaa sinihomejuustoa per syöjä

vinegretti ; 
1rkl Dijonin sinappia
suolaa ja pippuria
2rkl punaviinietikkaa
öljyä maun mukaan, mutta tänään taisi mennä vain noin 4 rkl

Sekoitetaan sinappi ja etikka tasaiseksi. Kaadetaan öljy vähitellen ja sekoitetaan voimakkaasti, niin että vinegretti vähän emulsifioituu (näinkö se kirjoitetaan?). Kastike kannattaa tehdä vasta sitten, kun on saanut salaatin muuten valmiiksi eli sekoittanut ainekset keskenään. Minä tykkään vinegretistä eniten juuri näin, kunnolla sekoitettuna. Isäntä puolestaan sekoittaa suurpiirteisemmin, eikä kaikkien ainesten tarvitse niin varsinaisesti olla kunnolla sekaisinkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!