keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Ei muista, kadottaa ja kiukuttaa - onneksi on hyvä ruoka


Keskellä työpäivää iski inspiraatio. Mielessäni näin jääkaapista löytyvän lohen ja fenkolin muuttuvan illalla herkuksi perheen ruokapöytään. Panerointiin käyttäisin spelttitalkkunaa ja ajatuksissani arvelin kaapista löytyvän kaikenlaista muutakin.

No, ei löytynyt. Spelttitalkkuna oli loppu, fenkolia olin näköjään vain luullut ostaneeni ja muutenkin paljon peruskamaa oli kadonnut jonnekin. Arvannette mielialani. Isäntäkin lähti keittiöstä karkuun.

Puhisin siinä sitten kiukkuisena aikani ja katselin töistä tuomaani uutta lautasta. Meillä muutetaan remontin tieltä ja kollegat tyhjensivät kaappejaan pistäen ylimääräiset jakoon. Hyvin pystyin vastustamaan rohmuamista mutta lopulta nappasin mukaani oranssireunaisen tarjoilulautasen. Arvelin värille löytyvän tarvetta ja oikeassa olin.  Hetken siinä silmien edessä loistaessaan se sai minut hieman paremmalle tuulelle... ja tajuamaan, ettemme ehkä sittenkään kuolisi nälkään.

Saa sillä lautasella nimittäin nuudelitkin tarjolle. Eikä tämä sekoitus ollut yhtään hullumpaa.

Lohinuudelit 

riisinuudeleita keitettyinä pakkauksen mukaan

1-2 punasipulia
1-2 porkkanaa
suikaleina pannulle

Sekaan 1 kokonainen kesäkurpitsa paloina
ja jonkin ajan kuluttua myös
1/2 punaista chiliä
2 valkosipulinkynttä silputtuina

Sekoitellaan vielä hetki ja raastetaan päälle sitten yhden sitruunan kuori (paitsi vähän menee lohelle) ja lorotellaan maun mukaan Hoisin -kastiketta maun mukaan. Vettä voi matkan varrella lisätä tarpeeseen, ettei kuivu liikaa tai pala kiinni.

Samaan aikaan toisaalla... 

Leikkaa puolikas lohifile siivuiksi. Mausta suolalla, maustepippurilla ja mustapippurilla.
Paista pannussa öljyssä (meillä tosin tänään meni pekonirasvassa... piti paistaa, ettei pahennu) kauniin ruskeiksi.  Palat voi käytännössä laittaa pannulle samaan aikaan kuin aloittaa sipulien kanssa. Kestää yllättävän kauan saada tuo rapea pinta. Minä teen nimittäin keskilämmöllä, kun haluan nimenomaan rapsakkaa, en nopeasti palanutta, Raasta lopuksi joukkoon osa sitruunan kuoresta ja sekoittele vielä hetki.

ja vielä toisaalla...

Leikkaa puolikas kurkku palasiksi ja pistä kulhoon. Pistä kaveriksi yksi silputtu kevätsipuli. Lisää joukkoon vajaa 1rkl mirin-kastiketta ja ripottele päälle paahdettuja seesaminsiemeniä.

Lopuksi sitten vaan kaikki sekaisin keskenään ja kulhoihin. Päälle vielä maun mukaan Hoisin-kastiketta ja/tai sitruunamehua.

2 kommenttia:

Ilahdun aina kommenteista!