tiistai 16. joulukuuta 2014

Helppo ja vähemmän helppo - joulunaikaan molempia


Tumma mallasleipä on ihanaa. Sitä tekee mieli kaksi kertaa vuodessa. Kesällä kalan kanssa ja jouluna taas kalan kanssa. Varsinkin lohi ja tumma, maltainen leipä on herkkua.

Meillä on tällaiseen tummaan leipään totuttu käytännössä käyttämään kahta eri reseptiä. Sitä "aidompaa" saaristolaisleipää, jonka tekemisessä kuluu tovi jos toinenkin, mutta maku jotenkin syvempi ja koostumus tasaisempi, tehdään juhlia varten ja kun haluaa rentoutua keskittymällä hetkeksi keittiöpuuhiin. Ei senkään tekeminen kuitenkaan varsinaisesti vaikeaa ole.

Sikke Sumarin helppoakin helpompaa mallasleipää taas tehdään silloin, kun ei huvita kuluttaa leipomiseen yhtään sen enempää aikaa ja energiaa kuin on ihan pakko. Se kun vain sekoitetaan eikä nostatuskausiakaan ole yhtä enempää. Hyvää on sekin, vaikka täytyy myöntää sen tuntuvan jotenkin vähän arkisemmalta, ehkä juurikin tuon helppouden takia.

Alla resepti kumpaankin. Kumpaa tekisit tällä kertaa? 

Ekaksi se helpompi


Sikke Sumarin mallasleipä1 vuokaleipä

5dl piimää
1rkl suolaa
1pss kuivahiivaa
1,5dl siirappia
1,5dl spelttileseitä
1,5dl ruisjauhoja
1,5dl maltaita
5-6dl vehnäjauhoja

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lämmitä piimä, siirappi ja suola kattilassa pikkuisen kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen.

Anna nousta 2h kannen tai liinan alla lämpimässä paikassa. Taikina on sellaista paksua puuroa, joka kaadetaan vuokaan. Paista uunissa 160 asteessa noin 2,5h. Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa ennen kuin kumoat pois.

Kuten kaikki mallaslimput, tämäkin oli parempaa seuraavana päivänä täysin jäähtyneenä.




Ja sitten se "aidompi"


1153017.jpg
Saaristolaisleipä 

(Aikoinaan Glorian ruoka ja viini -lehdestä bongattu)

Juuri valmistetaan edellisenä päivänä 

2,5 dl piimää 
(yleensä kai pitäisi ottaa kirnupiimää, mutta toimii myös asidofilus-piimällä)
1,5 dl mämmimaltaita
1,5 dl kaljamaltaita



Sekoitetaan juuren ainekset ja annetaan turvota jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Taikina

2,5 dl piimää
40g tuorehiivaa
1,5 rkl kuminansiemeniä
0,5 tl jauhettua pomeranssin kuorta
4 dl siirappia
vajaa puoli desilitraa rypsiöljyä (ohjeessa ei kylmäpuristettua, mutta minä kyllä laitoin mitä kaapissa oli)
1,5 dl ruisjauhoja
2,5 dl hiivaleipäjauhoja
n.6-7 dl erikoisvehnäjauhoja
0,5 rkl suolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää mausteet, siirappi, öljy ja turvotettu piimä-mallasseos. Alusta jauhot sekaan vähän kerrallaan. Lisää suola ja jatka vielä vaivaamista (tämä on juuri se yleiskoneella helpompi osuus. Näytti raskaalta.) Alusta kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Anna kohota kaksinkertaiseksi, n1h.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leivo kahdeksi limpuksi vuokaan tai leivinpaperille. Kohota vielä n.1h liinan alla.

Pistele leivät ja voitele siirappivedellä. Paista 175 asteessa 1,5h ja voitele taas. Paista vielä n. puoli tuntia ja voitele vielä kertaallen siirappivedellä paistamisen jälkeen.


4 kommenttia:

  1. Oooh,nyt alkoi tehdä mieli! Toin kesällä kilon pussin maltaita Suomesta kun en täällä löytänyt sopivia ja pitäisi kylllä kåyttää niitä joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina välillä on pakko saada tummaa ja maltaista leipää...

      Poista
  2. Ihania, simppeleitä lohileipiä sitruunasiivulla! nam! en ole itse nyt tänä vuonna leiponut lainkaan leipää, aika meni niin siivillä että jäi leivät tekemättä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myönnetään... meilläkin mentiin tuolla helpommalla reseptillä.
      Simppeli on parasta!

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!