lauantai 27. joulukuuta 2014

Rullakevennystä

Oli pakko kaivaa vanha kuva esille näistä rullista, kun eilen ne katosivat lautasilta ennen kuin ehdin kameraa edes miettimään. Ollaan ihan hunningolla näin joululomalla. Lapset eivät enää kysy saako ottaa vai kuvataanko, eikä äiti edes muista aikoneensa laittaa nämäkin uuden blogin puolelle. 

Tuo ylläoleva tietysti kertoo jotain reseptistä. Hyvää on (ja meillä oli nälkä). Tehtiin tänään puhtaasti kasvisversioiden lisäksi myös vähän tuhdinpia eli laitettiin riisinuudeleita, Osaan lisättiin sitten vielä katkarapuja ja avokadoakin. Pientä askartelua teko vaatii, mutta yhteistyö se on joka jyllää tässäkin. 

Kastiketta kannattaa tehdä reilusti. Se on ihan ylihyvää.


Riisipaperirullat 

kevätrulla"paperia" eli pyöreitä riisipaperilevyjä 
erilaisia kasviksia eli esim. porkkanaa, kurkkua, retiisiä, kesäkurpitsaa, kevätsipulia jne... leikattuina ohuiksi suikaleiksi
korianteria (ja/tai minttua) 
paahdettuja maapähkinöitä murskattuina pienemmiksi
seesamiöljyä
ohuita riisinuudeleita kypsennettyinä, jos haluat niitäkin mukaan
(avokadoa, kanaa, possua, katkarapuja... )

Kastikkeeseen :
Kalakastiketta 1/4
lime mehua ja limen kuorta 1/4
fariinisokeria (tai palmusokeria) 1/4
öljyä 1/4
chiliä silputtuna
valkosipulia silputtuna
kevätsipulia silputtuna
korianteria silputtuna

Aloita kastikkeesta jo muutama tunti aiemmin. Sekoita ainekset ja maistele. Korjaa suhteita mielesi mukaan. Anna makujen tasaantua ja tarkista vielä ennen tarjoilua. 

Kuumenna syvässä pannussa vettä ja laske kasvikset sinne kypsymään ihan pariksi minutiksi. Kaada nopeasti siivilään ja valuta päälle kylmää vettä. Anna kuivahtaa ja sekoita sitten joukkoon muutama tippa seesamiöljyä. Se on vahvaa tavaraa, joten ole tarkkana, ettei lorahda liikaa. Monesti seesamiöljy käsketään laittamaan kastikkeeseen, mutta minusta se peittää liian helposti kaikki muut maut alleen. Suoraan kasviksiin laitettuna maku jää paremmin taustalle. Tuntuu, muttei hallitse.

Laita yhdelle lautaselle vettä ja levitä viereen puhdas leivinliina alustaksi. Laita yksi pyöreä riisipaperi veteen pehmenemään. Kun paperi on pehmeä, nosta se leivinliinalle. Nosta keskelle kasviksia, ripottele päälle paahdettua maapähkinämurskaa (ja lisää nuudelit + muut höysteet, jos niitä haluat).

Kierrä rullaksi siten, että nostat ensin ympyrän alareunan täytteiden yli. Käännä sitten kumpikin reuna keskelle ja rullaa lopuksi ylöspäin. Kannattaa pyrkiä suhteellisen tiukkaan rullaan niin pysyy hyvin kasassa. Riisipaperi on sen verran tahmeaa, että mitään sen kummempaa liimaamista ei kyllä tarvita. 

Jatka kunnes joko paperit tai täytteet loppuvat. Herkuttele samantien.

Mikäli teet paljon rullia niin pidä ne kosteiden pyyhkeiden sisällä, etteivät kuivu tai takerru joka paikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!