perjantai 17. lokakuuta 2014

Spelttiä messuilla!

I love me -messut Messukeskuksessa ovat täysillä päällä tämän viikonlopun ajan. Minäkin kokeilin messukuntoani ensi viikon Kirjamessuja ajatellen ja kävin piipahtamassa. Messuilla on useampikin kauneuteen ja hyvinvointiin liittyä teema, mutta minua kiinnosti erityisesti "Luonnollisesti"-osasto. 


Käväisin bloggaajana kuuntelemassa, kun Kari Kaipaisen kirjaa Speltillä luonnollisesti parempaa -kirjaa (kustantajana Tammi) esiteltiin medialle. Kuvassa kirjan tuottaneen Helsinki Food Companyn Teresa Välimäki kertoo kirjaprojektin olleen varsin mielenkiintoinen "ilmavien ja lennokkaiden" keittiöpersoonien parissa työskennellessä. Meno onkin ollut varmasti inspiroivaa, kun joukossa on sellaisia nimiä kuin Arto Rastas, Sasu Laukkonen ja Heikki Ahopelto.

Heikki Ahopelto muistutti kuuntelijoita siitä, että lähiruoan ja luonnollisesti tuotetun ruoan valinta ei pelkästään tarkoita terveellisemmän ja paremmalta maistuvan ruoan valintaa, vaan on myös selkeä päätös omien arvojen suuntauksesta. Kukin miettiköön, mitä se omalta osaltaan voisi tarkoittaa, mutta kaipa siinä eettisyys ja ekologisuus tulevat päällimmäisinä mieleen.

Masterchef Joonas Hämäläisen lausunto lähiruoasta sai myös ainakin minut nyökyttelemään. Hän kun mainitsi nykyisin niin muodikkaan ruokatrendin tarkoittavan lähinnä paluuta juurille. Näinhän se on. Kun ajattelen omia vanhempiani, niin he syövät erittäinkin lähiruokaa, kuten marjoja omalta pihalta ja metsästä, yrttejä, omenoita, kurpitsoita jne... mökiltä. Muutenkin he ovat aina katsoneet, että ostavat ruokaa, joiden tuottajan parhaassa tapauksessa jopa tuntevat. Samoin komposti on kovassa käytössä ja muutenkin kierrätys tuntuu olevan enemmänkin luontainen elämäntapa kuin tietoinen arvovalinta. Ehkä meidän lapsemme tulevat olemaan taas samoilla linjoilla, vaikkakin varmaan vähän tietoisemmin suuntauksen valiten.

Päivän vitsistä vastaa speltin puuhamies Kari Kaipainen : Miksi nunna Hildegard halusi välttämättä kehittää keksireseptin? No, kun hän oli saanut tarpeekseen munkeista...heheheheee...

Speltistä siis taas puhuttiin ja spelttiä tarttui mukaan muutama tuote, jotka vielä ovat jääneet kokeilematta. Melkein jo maistan suussani juureskeiton, jossa on mukana sattumina spelttijyviä...

Muutakin toki tarttui messuilta mukaan, vaikken siellä kauan ehtinytkään kiertelemään. Mielenkiintoisimman voitte bongata kuvakollaasista ja pötkylöiden taivalta ruokapöytään saatte seurattua FB-sivultani.
Lisäksi nappasin mukaani Masajon Jaksamisleipää eli keksejä, joissa on paljon proteiinia, ja joiden avulla pitäisi jaksaa pitkään. Kokeiluun menee. Niissäkin on muuten spelttiä idätetyn täyssoijan lisäksi. Minä ostin maisteltaaksi makeutetun version, mutta noitahan on 4 lajia myös suolaisenhimoon.

Että sellainen reissu tällä kertaa. Ensi viikonloppuna sitten on tiedossa vähän rankempaa messuilua - teemana kirjat.


SPONSSI: Messulipun ja spelttituotteet tarjosi SunSpelt

4 kommenttia:

 1. Juu, Hildegard von Bingenin musiikkia tuli kuunneltua jo reilusti viime vuosituhannella. Mutta ne oudot ruispiparit (jotka eivät olleet pahoja, mutta sain syödä itse) eivät tainneet liittyä häneen? vaan johonkin ihan muuhun. Speltistä en ollut kuullutkaan.
  Mielestäni on hyvä, että näitä uusia viljoja tai "viljoja" on alkanut tulla - speltti, amarantti, kvinoa, muotiin ehkä viime aikoja enemmän tattari - miten hirssi voi? Lisäksi mukana on myös enemmän tai vähemmän Suomessa mahdollisia viljelylajeja.
  Lapsena olin ruokaympyrästä saanut sen käsityksen, että viljat ovat hiilihydraattiravintoa. Vasta nyt viime aikoina olen ymmärtänyt, kuinka arvokkaita (lajityypillisellä tavalla) valkuaislähteitä ne ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on ihanaa, kun näitä vanhoja lajeja tuodaan uudelleen esille. Ihana, kun valinnanvara lisääntyy.
   Spelttiä ja kvinoaa olen käyttänyt, mutta amarantti on minulle ihan uusi tuttavuus. Pitääkin tutkailla, mistä on kyse. Tattaria olen myös säännöllisesti käyttänyt suolaisissa letuissa, mutta siinä on jotenkin sellainen hapan vivahde,josta en niin välitä.

   Poista
 2. Noilla messuilla olisi ollut mukava olla ja ensi viikon messuilla myös,missä veljelläni on aika monta italialaisen ruuan osastoa. Spelttiä on minulla kaapissa jauhoina,pitäisi varmaan tehdä niistä jotain kun ovat siellä jo aika kauan olleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, pitääkin mennä moikkaamaan messuilla :-) Siellä tulee nimittäin pyörittyä ainakin pari päivää kirja-aiheiden parissa ja pakko minun on tuonne ruokapuolellekin ehtiä!

   Poista

Ilahdun aina kommenteista!